На Одещині фермери самостійно налагодили експорт своєї пшениці на кілька континентів

15.08.2018
Як розповіла власниця підприємливого фермерського господарства Алла Стоянова, наразі вони вже експортують власний ячмінь, пшеницю та кукурудзу.
 
«Перших клієнтів за кордоном підказали наші трейдери, а потім ми навчились самостійно шукати покупців. Географія нашого експорту сьогодні охоплює Європу, Африку, США, Індію та Китай», — каже Стоянова.
 
За її словами, на сьогодні в Україні існуює достатньо банківських інструментів, які дозволяють господарству укладати контракти, водночас убезпечивши себе від втрат: «Наприклад, контрагент не отримає зерно доти, поки на наш рахунок не прийде оплата. Гарантом виступає банк. Також потрібно враховувати, що на зовнішній ринок можна виходити з партіями від тисячі тонн».
 
Цього року на Одещині індекс виробничої сільськогосподарської продукції склав 200,5 відсотка, що є рекордом для регіону.
 
Про це повідомило головне управління статистики в Одеській області. Для порівняння: у минулому році індекс складав 99,4 відсотка. При цьому на сільських підприємствах індекс агропродукції у порівнянні з 2017 роком складав 366,1 відсотка, а в приватних господарствах населення — 101,5 відсотка.
 
Хоча в Одеській області зафіксовано, скажімо, значний спад виробництва яєць, натомість зросло виробництво м’яса і молока.
 
«На червень 2018 року темп росту виробництва м’ясної продукції склав 100,1 відсотка, тоді як минулого року цей показник був на 10 відсотків менше.
 
Темп росту виробництва молока складає 95,1  проти 94,4 відсотка в минулому році», — йдеться в офіційному повідомленні.
 
Тим часом протягом січня-липня загальний експорт українських аграрних та харчових товарів порівняно з відповідним періодом минулого року на один відсоток скоротився, знизившись до відмітки 9,78 мільярда доларів.