На фестивалі «Український кавун — солодке диво» визначили переможців-велетнів

07.08.2018
На фестивалі «Український кавун — солодке диво» визначили переможців-велетнів

Форма таки має значення. (Фото з сайта agro-business.com.ua.)

Найпопулярніший фестиваль півдня України на Херсонщині зібрав цими вихідними понад 5 тисяч гостей з усіх регіонів країни.
 
У місті Гола Пристань журі конкурсу вже шістнадцятий раз поспіль визначило найбільший кавун, найгарніший гарбуз i найслодшу диню, які виростили українські фермери. 
 
У серпні 2018 року рекордсменами стали 25-кілограмовий кавун, 35-кілограмовий гарбуз та 9-кілограмова диня. Виростили цих баштанних велетнів фермери Голопристанського району.
 
Переможці свята отримали як пам’ятнi призи сучасні мобільні телефони та корисну для господарства побутову техніку.
 
У нинішньому сезоні фестиваль «Український кавун — солодке диво» відбувся майже на два тижні раніше, ніж у минулі роки, через погодні умови — поєднання аномальної спеки зi зливами та градом.
 
Організатори конкурсу пораділи, що нинішні рекордсмени виросли майже вдвічі більшими за розмірами, ніж минулорічні переможці конкурсу.
 
Але ось здивувати гостей свята та виростити справжні квадратні кавуни фермерам завадила дощова погода.
 
Через надлишок вологи смугасті ягоди просто лопнули в особливих квадратних ємностях із пластику, куди їх помісили ще до моменту дозрівання плодів.
 
Утім, фермери не впадають у відчай та сподіваються, що квадратні кавуни все ж таки справлять фурор на всеукраїнському фестивалі «Український кавун — солодке диво» наступного року.
 
Технологію вирощування кавунів у формі квадрата розробили японські селекціонери пару років тому.
 
На даний час вона набула популярності у багатьох країнах світу за рахунок своєї ергономічності. Адже квадратні кавуни набагато легше транспортувати на великі відстані та зберігати тривалий час.
 
— У рамках фестивалю фермери провели виставку-продаж сільськогосподарської, а також продукції переробної промисловості, — розповів мер міста Гола Пристань Олександр Бабич. — Це свіжі ягоди та фрукти, виноград, ковбаси, інша смакота.
 
— На фестивалі була широко представлена й українська наука. Зокрема, Інститут баштанництва, що у місті Гола Пристань, та Херсонський державний аграрний університет. Для вчених наш фестиваль кавунів — це відмінна можливість поділитися досвідом із колегами з інших країн, далекого та ближнього зарубіжжя. 
 

З ЛАНУ ДО СТОЛУ

Перша баржа по Дніпру з дешевими кавунами від фермерів з Херсонщини відправиться до Києва вже найближчими днями.
 
Пробна партія «смугастиків» налічуватиме лише кілька тонн — такі запобіжні заходи пов’язані з аномальною погодою цього літа та бажанням переконатися, що вантаж буде доставлений без втрат та безпечно.
 
Традиція транспортування кавунів по Дніпру річковим транспортом до столиці України була відроджена на початку серпня 2017 року, вперше за останні 14 років.
 
Херсонщина відправила свої знамениті кавуни на спеціальним чином обладнаній баржі, де були передбачені всі належні умови зберігання соковитих ягід від спеки та псування.
 
Ініціаторами відправки баржі з 250-тоннами кавунів на борту стали фахівці компанії «Нібулон», а стартував «смугастий рейс» від причалу зернопереробного терміналу компанії.
 
Вже у Києві баржу з кавунами акуратно розвантажили, а далі солодкі ягоди були доставлені традиційним автотранспортом до магазинів мережі столичних супермаркетів «Сільпо». Свіжі та якісні кавуни мешканці Києва розкупили буквально за пару тижнів.