Посібник для довгожителів: поради від лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської

18.07.2018
Посібник для довгожителів: поради від лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської

Харчуватися треба з користю для здоров’я. (Фото Оксани СКИТАЛІНСЬКОЇ.)

«Наш час — це час стрімкого розвитку біогеронтології, коли вчені все більше заглиблюються в механізми старіння, які в різних людей відбуваються з різною швидкістю і які можна сповільнювати або, навпаки, прискорювати, як автомобіль. І багато з цих механізмів пов’язані з нашим харчуванням і нашим способом життя, з роботою гормонів, звичками, — каже відомий популяризацією здорового способу життя лікар Оксана Скиталінська.

— А ще життя має бути в радість і наповнене любов’ю. Тому наше літо буде особливим — здоровим, радісним, щасливим!». У нас ще є аж половина літа, щоб втілити такі побажання лікаря в життя, отже, всі шанси як мінімум продовжити собі та рідним життя. 

У першу чергу...

Ось що радить зробити Оксана Скиталінська в першу чергу:
 
1. Упорядкувати свій режим харчування. Для дорослих, у яких немає особливих проблем зі здоров’ям,  може бути і дворазовим: сніданок і вечеря. 
 
2. Обідом може бути легкий перекус у ви­гляді ягід, порізаних і злегка присолених помідорів, огірків, айрану або холодних супів — гаспачо, окрошки та бурякового холодника.
 
3. Літній раціон — ближчий до вегетаріанського: овочі та ягоди на першому місці. Це салати, пюре, овочево-фруктові смузі, ягідні десерти.
 
4. З кольорів на столі лікар радить надавати перевагу, звичайно, зеленому, на те воно і літо. Все зелене — це природні фолати, які оздоровлюють серце та судини, зменшуючи ризик інсультів та інфарктів. Але не зеленим єдиним, треба в літа взяти якомога більше кольорового, барвистого. Так, червоне, ягідне, продовжує Оксана Скиталінська, — це поліфеноли, пігменти, які мають протизапальну дію, приводять до норми стан судин різного калібру і мають ще чимало корисних властивостей. 
 
5. Вода — основний напій. Звичайна, з додаванням лимону, розім’ятих чи порізаних ягід, огірка, м’яти, імбиру. 

Смачні лайфхаки 

Якщо збираєтеся провести якийсь час надворі при високій температурі (навіть у тіні), столичний дієтолог Скиталінська радить приготувати електролітний напій. 
 
Потрібно: вода — 0,5 л, сіль — 1/4 чайної ложки, апельсиновий сік — з одного апельсина, м’ята свіжа — порізати 4-5 листочків.
 
Щодо кави. Не вірте тим, хто закликає відмовитись від неї, каже лікар: чашечка цього напою оздоровить печінку, покращить роботу мозку, зменшить ризик ожиріння печінки та цукрового діабету 2 типу. Бажано каву готувати без цукру, без вершків, можна — з подрібненим льодом.
 
Білкові продукти: яйця, зварені м’яко, кисломолочний сир, моцарела, ніжні бобові (сочевиця, маш), гриби, морепродукти, риба, птиця (усе відварюємо, не смажимо).
 
Жири. Горіхи (волоські, кокосові) та насіння (льону, чіа) розмочені, авокадо, оливкова олія нерафінована, вершкове масло, вершки. Щоранку з ягодами з’їдаємо столову ложку розмоченої суміші з насіння чіа, льону і горіхів (для цього чайну ложку насіння і 2 горіхів заливаємо звечора половиною склянки теплої води). 

Гаспачоборщ 

Справді, поняття «смачна» здорова їжа — трохи відносне щодо «смачності», бо у всіх смаки різні. Але у кожного є талант, ми люди освічені, маємо фантазію і можемо приготувати те, що саме нам до смаку, — заохочує до здорової кулінарної фантазії лікар-дієтолог.
 
І пропонує для початку скористатися рецептом, який вона особисто придумала, враховуючи все корисне, що щедро пропонує літо. «Б’юсь об заклад, нічого подібного ви в житті не куштували!» — переконує пані Оксана.
 
Її гаспачоборщ — це середземноморська страва, збагачена українською овочевою гордістю — буряком! «І смак не традиційного гаспачо, а інший, лише не забудьте підкислити лимончиком і додати часничку! Смак такий, що відірватися вкрай важко (лише все збийте в однорідне ніжне пюре).
 
На порцію потрібно: помідори — 2 шт. середні, шкірку знімаєте, буряк сирий — 1/4, перець червоний болгарський — 1/2, авокадо — 1/4-1/2, часник — зубець, лимон — чайна ложка соку, сіль — трошки, але, щоб було смачно, сметана — чайна ложка, додаєте в готову страву. «Все збиваєте в блендері не менше 1 хвилини. Наливаєте і змітаєте. Все розраховано так, що буде і добавка» — добре знає свою справу дієтолог.

Для нас, королев

Для жінок у пані Оксани є особливі поради, які просто моментально втілюються у життя багатьма її пацієнтками, приятельками, знайомими. Її новий десерт молодості і краси знову став, як кажуть, народним надбанням. 
 
«Наші емоції, зовнішній вигляд, молодість шкіри, волосся, сексуальність, апетит, реакції на стрес і взагалі життя — дуже залежать від взаємодії різних гормонів, — каже лікар. — На відміну від чоловіків, жінки більше схильні до впливу гормонів, і це впливає на роботу всього організму. Тому пропоную приготувати собі оздоровчий «батончик», який сприяє нормалізації рівня гормонів».
Отож для смачного і корисного батончика дієтолога Скиталінської потрібно: пластівці вівсяні цільнозернові — 2-3 столові ложки, ягоди — половина склянки, кокос свіжий — половина, насіння льону — столова ложка, насіння чіа — столова ложка, морква — 1 штука, банан — 1 штука, шоколад — 3 шматочки, барбарис — чайна ложка, лимон — чайна ложка цедри.
 
Кокос очистити від оболонок, порізати шматочками, додати насіння льону і залити гарячою водою (так, щоб покрила), залишити на 15-20 хвилин. Воду через 15 хвилин зцідити (процідити через рідке сито).
 
Моркву стушкувати з додаванням невеликої кількості оливкової олії, або вершкового масла, або кокосового масла холодного віджиму. Всі компоненти, крім насіння чіа, змішати в блендері, в кінці додати насіння чіа, воно дуже добре поглинає вологу.
 
Форму змастити розтопленим маслом або оливковою олією, розрівняти масу й охолодити в холодильнику (можна попередньо порізати на шматочки). Вживати в другій половині дня, можна і ввечері, незадовго до сну. Можна і вранці, за умови, якщо є білок на сніданок, наприклад, яйце або шматочок рибки.
 
Цей смаколик, переконує дієтолог, корисний усім, не лише королевам, а й членам їхніх сімей, включно з королями, принцесами та принцами. Життя має приносити задоволення. Не відкладайте життя на потім, проживіть це літо так, щоб запам’ятати назавжди, бажає Оксана Скиталінська.