БПП готовий відкликати свого кандидата заради оновлення складу ЦВК

13.07.2018
БПП готовий відкликати свого кандидата заради оновлення складу ЦВК

За депутатами потрібен контроль і контроль. (Фото з сайта volynmedia.com.)

Передостанній день роботи в сесійній залі розпочався досить результативно. Учора народні депутати продовжили роботу над проектом закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти (№5435), і в підсумку схвалили його.
 
Законом передбачено створення єдиного консультативного координаційного органу, який узгодить єдиний реєстр зниклих під час війни на Донбасі, та перейматиметься їх розшуком.
 
Далі депутати ратифікували Угоду між Україною та Королівством Нідерланди про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року. Цей документ визначає порядок співпраці в розслідуванні та притягненні до відповідальності винних у збитті літака.
 
«Що дає ратифікація цієї угоди? Те, що Путін нарешті сяде на лаву підсудних, — пояснила депутат від «Самопомочі» Олена Сотник. — І не тільки за триста людей, які летіли в збитому над Донбасом «Боїнгу», а й за тих, хто загинув під час збройного конфлікту на Донбасі. Це ще один крок до визнання Росії державою-терористом. І якщо це станеться, Росія опиниться в міжнародній ізоляції». 
 
А от подальша робота над внесенням змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону про Вищий антикорупційний суд (законопроект №7441) затягнулася надовго.
 
Більшість поправок були відхилені. А до самого голосування на момент верстки номера справа так і не дійшла.
 
«Шахраї і шулери! Законопроект про апеляції Антикорупційного суду перетворює на інструмент знищення Громадської ради доброчесності!» — емоційно написав із цього приводу у «Фейсбуці» народний депутат Леонід Ємець. 
 
Через затягування розгляду попереднього питання так і не було зрозуміло, чи дійде справа до «десерту» — оновлення складу Центральної ви­борчої комісії. За словами очільника фракції БПП Артура Герасимова, таки вдалося добитися, аби це питання внесли в порядок денний на четвер. Під час перерви о 12.00 Голова Верховної Ради Андрій Парубій зібрав усіх лідерів фракцій, щоб продовжити консультації із цього приводу.
 
«Позиція фракції партії «Блок Петра Порошенка» залишається незмінною: питання оновлення ЦВК ми вважаємо одним із ключових на цьому пленарному тижні, — сказав Герасимов журналістам у кулуарах парламенту. — Ми чули застереження щодо кількості кандидатур у поданні. Фракція БПП готова відкликати одну зі своїх кандидатур для того, щоб вирішити це питання. Також ми чули застереження від наших колег із фракції «Народний фронт» про необхідність виконання резолюції ПАРЄ відносно необхідності представлення в ЦВК представника однієї з фракцій, якої наразі немає в поданні. Ми звертаємося до наших колег по коаліції також відкликати одну зі своїх кандидатур для того, щоб вирішити і це питання». 
 
«Є 13 вакантних місць і 14 кандидатів. Практично всі малі фракції і депутатські групи, в першу чергу опозиційні, побоюються, що когось із них можуть «кинути», — зазначив в ефірі «Прямого» канала політолог Володимир Фесенко. — Або «кинути» можуть кількох депутатів і дисбаланс у складі ЦВК може підірвати легітимність цього органу. Це було б найгірше перед початком президентських виборів. Доведеться шукати якийсь компроміс, інакше ця ситуація залишиться заблокованою до початку наступної парламентської сесії».
 
Водночас експерт не впевнений, що вдасться оновити ЦВК до завершення нинішньої парламентської сесії.
 
«А от на початку наступної — доведеться. Припускаю, що наші закордонні друзі будуть наполегливо радити керівництву країни та парламенту знайти такий компроміс. А коли вони починають наполегливо радити, як правило, такий компроміс знаходиться», — додав Фесенко.
 
Сьогодні робота Верховної Ради в сесійній залі розпочнеться з години запитань до уряду. Отже, на ухвалення рішень, на які так чекає український народ, у депутатів залишиться ще менше часу...