Під Верховною Радою шахтарі били касками з вимогою виплати боргів по зарплаті

06.07.2018
Робота парламенту вчора розпочалася під шумовий супровід: біля будівлі Верховної Ради зібралося кілька сотень людей.

Більшість із них — шахтарі, які гепали касками об асфальт і вимагали погасити борги з заробітної плати. Учасники акції тримали в руках плакати з написами «Ми не вимагаємо чужого, ми прийшли по свою зарплату», «Ні закриттю шахт», «Народні депутати, підтримайте законопроект 8362». Саме на останній документ у гірників була надія, адже законопроект №8362 передбачає збільшення видатків держбюджету на 2018 рік, повідомляє «Інтерфакс».

Проте їхні очікування не виправдали надій. Робота парламенту загальмувала на важливому питанні про обрання нового складу Центральної виборчої комісії. Більшість депутатів відмовилися за це голосувати. Як пояснили лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко, співголова групи «Відродження» Віктор Бондар i представники «Опозиційного блоку» і «Батьківщини», у поданні Президента Порошенка більше кандидатів, ніж вимагає закон, і при цьому не представлено всі фракції, які є у ВР. На їхню думку, Президент хоче створити «ручну» ЦВК.

Згодом крок у відповідь зробили представники фракції БПП, які заявили, що не голосуватимуть за жоден законопроект, доки не буде обрано новий склад ЦВК. «Нехай Президент внесе 13 кандидатур на 13 посад і Рада ухвалить рішення за 30 секунд», — заявив нардеп від «Батьківщини» Сергій Соболєв.

Внести 13 кандидатів замість 14 так само вимагає й «Народний фронт». Після цього спікер Ради Андрій Парубій оголосив перерву на 15 хвилин і заявив, що негайно запросив усіх голів фракцій до себе в кабінет на нараду.

Пізніше віце-спікер Ірина Геращенко повідомила, що перерву продовжено до 16.00. На момент верстки номера так і не було відомо, чи вдалося досягти згоди в цьому питанні.