«Хлібне перемир’я» російсько-терористичні війська порушили 25 разів за добу

03.07.2018
Із першого липня на Донбасі встановили чергове перемир’я. Його назвали «хлібним», оскільки воно припадає на жнива. Тристороння контактна група у Мінську домовилася про режим тиші по всій лінії фронту довжиною 426 кілометрів на два літні місяці. 
 
Втім уже від 00.00 годин 1 липня, нехтуючи умовами перемир’я, противник відкрив вогонь із мінометів по населеному пункту Зайцеве, а з автоматичних гранатометів та великокаліберних кулеметів — по наших позиціях поблизу Новоолександрівки.
 
У Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін встановили, що внаслідок цього обстрілу було знищено нежитловий будинок, пошкоджені господарські будівлі, огорожа та присадибні ділянки мирних мешканців по вулиці Маресьєва.
 
Протягом 1 липня практично по всій лінії зіткнення ворог вів вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї і на окремих ділянках використовував заборонену Мінськими домовленостями зброю.
 
Тихо було лише на донецькому напрямку. На Луганщині в районі населених пунктів Щастя, Новоолександрівка, Кримське ворог також застосовував гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. А захисників Троїцького бойовики провокували пострілами із 82-міліметрового міномета. Обстрілів зазнали наші позиції в районі Світлодарської дуги.
 
На горлівському напрямку російські найманці розгорнули бойові дії у районі населеного пункту Луганське, де відкривали вогонь із гранатометів та великокаліберних кулеметів. Ворог обстріляв із мінометів калібром 120 мм захисників Зайцевого, а по позиціях у районі Гладосового відпрацювала БМП.
 
Неспокійно було на маріупольському напрямку в районі населених пунктів Водяне, Гнутове та Широкине. 
 
У штабі Об’єднаних сил підрахували, що за останню добу противник 25 разів відкривав провокативний вогонь по наших позиціях, 2 з яких — із важкого озброєння. Всього від 28 червня противник 85 разів вдавався до прицільного вогню. За ці дні Об’єднані сили втратили чоти­рьох військовослужбовців. Ще четверо отримали поранення.
 
Тим часом українська сторона СЦЦК знову зафіксувала порушення відведення важкого озброєння на визначені Мінськими домовленостями відстані. Також спостерігачі Місії ОБСЄ виявили нещодавно обладнані бойовиками вогневі позиції протяжністю близько 40 метрів неподалік ділянки розведення у районі населеного пункту Золоте та аналогічні позиції протяжністю близько 250-300 метрів на північний захід від населеного пункту Ясинувата.
 
Крім того, стало відомо, що РФ перекинула в акваторію Азовського моря близько 40 бойових катерів. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.
 
«Вони зайшли. Їх раніше в такій кількості не було. Це і катери ФСБ, і військові катери», — розповів Скібіцький. За його словами, з Каспію в Азовське море перекинули ще два малі ракетні кораблі. 
 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

 
Командування Об’єднаних сил відзвітувало про результати боротьби з незаконним обігом товарів у зоні ООС. Протягом перших трьох тижнів червня правоохоронці виявили 27 фактів порушення порядку переміщення товарів та здійснення господарської діяльності. В рамках кримінальних та адміністративних проваджень із незаконного обігу вилучили товарів на суму 1,7 мільйона гривень.
 
Порівняно з травнем обсяги вилучених цінностей зросли на 39%, або на 1,3 млн. грн.
 
Також протягом червня зафіксували вдвічі більше пропозицій хабарів від цивільних осіб співробітникам Державної фіскальної служби зі складу Об’єднаних сил під час виконання ними контрольно-дозвільних процедур на КПВВ.