Захоплені в полон біля Криму моряки з українського траулера почали голодування

27.06.2018
Захоплені в полон біля Криму моряки з українського траулера почали голодування

Захоплене українське судно.

Ще 4 травня цього року російський прикордонний сторожовий корабель неподалік від кримського мису Тарханкут захопив у полон траулер ЯМК-0041, на борту якого були п’ять членів екіпажу з українськими паспортами.
 
Окупанти заявили, що судно з Очакова зайшло до «виняткової економічної зони Росії» з метою незаконного промислу чорноморського калкана.
 
— Справа тут не в рибі, а в політиці, — впевнений редактор журналу «Морський флот» Анатолій Кузнєцов. — Окупанти просто вирішили взяти реванш за арешт 
російських моряків навесні цього року. Викликає подив і звинувачення у браконьєрстві, адже йдеться не про такі цінні породи риб, як осетрові. Рибалки мали повне право ловити камбалу, адже зараз не період нересту й заборони на промисел цього виду риби немає.
 
Проте українських моряків доставили до камери попереднього ув’язнення при кримському прикордонному управлінні ФСБ у Балаклаві, а судно — заарештували. 
 
Капітан траулера Віктор Новицький перебуває під вартою та насильно утримується у СІЗО міста Сімферополь. Проти нього порушено кримінальну справу за статтею 256 КК РФ («Незаконний вилов риби»), йому загрожує п’ять років позбавлення волі. Однак зустрітися з адвокатом Новицький зміг лише через місяць після арешту.
 
— Мій підзахисний заперечує, що нібито зробив щось протизаконне, та оскаржив арешт у Верховному суді Криму, — розповів правозахисник Едем Семедляєв. — У нас є докази, що в момент затримання риболовецький траулер перебував у територіальних водах України та нічого не порушував.
 
Тим часом заарештованих моряків, які вже десять днів поспіль відмовляються від їжі, щодня допитують співробітники ФСБ. Силовики країни-агресора свідомо тиснуть на українців та використовують методику шантажу.
 
Громадян України позбавили можливості спілкуватися з адвокатом, жодних процесуальних дій із ними не проводять, конкретних звинувачень не висувають, запобіжний захід не призначали.
 
— Я дізнався про цю справу лише 26 травня, через три тижні після затримання, коли до мене по допомогу звернулася мати одного із затриманих моряків, — пояснив адвокат Едем Семедляєв. — Скарги від українців на «гарячу лінію» ФСБ, до головного прикордонного управління Криму, військової прокуратури, Севастопольського гарнізонного суду та Слідчого комітету залишилися без відповіді.
 
Правозахисник упевнений, що моряків свідомо довели до відчаю, позбавивши можливості приватної розмови з адвокатом та зустрічі з рідними людьми.
 
Едем Семедляєв підтверджує слова незалежних фахівців із морського права про те, що незаконне затримання українського траулера неподалiк мису Тарханкут стало жорстокою помстою окупаційної влади Криму за затримання 25 березня 2018 року російського риболовецького судна «Норд».
 
Нагадаємо, українські прикордонники заарештували 10 моряків із російськими паспортами за незаконний вилов риби та порушення порядку виїзду з Криму.
 
Проте капітана швидко відпустили на свободу під заставу, а завдяки швидкому втручанню співробітників Держприкордонслужби України кілька членів екіпажу змогли виїхати додому через Білорусь.
 
Наразі співробітники МЗС вже зайнялися незаконним арештом українських моряків Геннадія Отичка, Руслана Скрипника, Сергія Калиниченка та Олега Блока й переконалися, що справжня мета їх затримання — захоплення нових заручників із можливістю обміну на російських військовополонених.
 
Українські прикордонники підтвердили, що росіяни застосовують жорстку політику затримання та огляду суден, що прямують через Керченську протоку.
 
— Ми маємо намір витягнути з російської неволі українських моряків, яких полонили російські окупанти, — заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. — Співробітники ФСБ РФ порушили всі норми закону, заборонивши арештантам зустрічатися з адвокатом, консулом, а також представниками уповноваженого з прав людини. 
 
Павло Клімкін підкреслив, що ганебна практика російських окупантів викрадати людей або заарештовувати невинних як заручників засуджується правозахисними організаціями в усьому світі. Країна-агресор довела, що здатна використовувати в’язнів як живий товар, коли йдеться про обмін військовополоненими.
 
— Російські окупанти господарюють у Чорному та Азовському морях, контролюють акваторію анексованого Криму та не гребують захоплювати українські судна разом з екіпажами, — заявив помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян. — Протистояти свавіллю країни-агресора в українських територіальних водах дуже складно, для цього потрібна допомога міжнародних правозахисних організацій».
 
Співробітники МЗС України називають затримання українського риболовецького траулера «узурпацією суверенних прав України» щодо прилеглих до півострова акваторій, а також «порушенням Конвенції ООН із морського права та звичайного міжнародного права».
 
Свою допомогу в цій резонансній справі вже пообіцяли надати адвокати Айдер Азаматов та Мамет Мамбетов. Після розголосу на міжнародному рівні про затримання та насильне утримування в полоні моряків з України правозахисники з різних країн світу почали об’єднуватися з метою відновлення справедливості та негайного звільнення заручників.