Нацполіція посилить співпрацю з ООН у сфері забезпечення прав людини

20.06.2018
Права людини в будь-якій державі — наріжний камінь, що демонструє ступінь демократичності у суспільстві. Й Україна не виняток.
 
Тож логічною виглядає зустріч між головою Нацполіції України Сергієм Князєвим та керівником моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Фіоною Фрейзер.
 
За словами глави Нацполіції, така взаємодія є вкрай важливою, адже одним із основних завдань поліції є гарантування безпеки громадян та їх прав.
 
Із цією метою в структурі Національної поліції України було утворено спеціальний підрозділ — Управління забезпечення прав людини.
 
«Щодо покращення нашої співпраці, можу сказати, що у складі Національної поліції є відокремлений підрозділ Управління забезпечення прав людини. За їх допомогою ми зможемо організовувати постійну комунікацію», — зазначив Сергій Князєв.
 
У свою чергу, голова моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Фіона Фрейзер відзначила позитивні зрушення у роботі поліції, зокрема — і завдяки співпраці українських правоохоронців iз місією ООН. Моніторингова місія ООН високо оцінила роботу поліції під час нещодавнього проведеного у Києві «Маршу рівності».
 
«На цьому прикладі ми побачили, як детальна і підготовча робота призвела до того, що люди, які хотіли висловити свою думку, — могли її висловити. Це вже другий рік поспіль, коли ми спостерігаємо таку ситуацію і можемо відзначити позитивний прогрес», — сказала пані Фрейзер.
 
Вона також зазначила, що моніторингова місія ООН із прав людини зацікавлена роботою поліції на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. «Ми зможемо ділитися інформацією для посилення захисту прав людей на тимчасово окупованій території», — відзначила очільниця Моніторингової місії.
 
Керівник Нацполіції додав, що для документування злочинів, які вчиняються стосовно громадян України на тимчасово окупованій території, на півдні країни працює відокремлений підрозділ — Головне управління Національної поліції України в АР Крим та м. Севастополі.
 
Крім того, для надання правової допомоги громадянам України, які перетинають адмінмежу з Кримом, нещодавно на Херсонщині було відкрито пост патрульної поліції «Сиваш».
 
Під час зустрічі сторони обговорили шляхи посилення взаємодії між Національною поліцією та моніторинговою місією ООН iз прав людини в Україні у сфері захисту прав людини, а також домовилися про подальшу співпрацю.