«Це дурня»: друзі та знайомі режисера Леоніда Кантера не вірять у його самогубство

06.06.2018
«Це дурня»: друзі та знайомі режисера Леоніда Кантера не вірять у його самогубство

Леонiд Кантер. (Фото з «Фейсбука».)

Шокуюча новина надійшла з Чернігівщини: на хуторі Обирок Бахмацького району виявили тіло відомого режисера та мандрівника Леоніда Кантера. Сталося це надвечір 4 червня.
 
Як повідомляють правоохоронці, у загиблого — наскрізне вогнепальне поранення в щелепу. Поряд iз тілом виявили зброю і передсмертну записку.
 
Отже, основна версія, яка наразі розглядається, — самогубство, хоча поки що відкрито кримінальне провадження за ч. 1 статті 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство).
 
Мотиви такого вчинку молодого й талановитого чоловіка встановлюють.
 
Ще 1 червня на своїй сторінці у «Фейс­буці» 36-річний Леонід написав, що його команда працює над створенням нового фільму. «Це буде захоплююча пригодницька стрічка «Людина з табуретом». Поширюйте цю інфу, підписуйтесь на офіційну сторінку, і ми будемо тримати вас в курсі творчого процесу, адже він неймовірний».
 
А за кілька годин додав ще один пост: «Збираюсь завтра на акцію у підтримку Олега Сенцова...»
 
Леонід Кантер народився у Києві. Працював журналістом, згодом закінчив акторський та режисерський факультети в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. Заснував власну кіностудію, знімав фільми.
 
Серед найвідоміших кіноробіт режисера — фільми «Добровольці Божої чоти» та «Міф» — про бійця АТО, оперного співака Василя Сліпака.
 
У 2007 році киянин Кантер змінив гамірне столичне життя на тихе і спокійне місце — оселився на хуторі Обирок на Чернігівщині та перетворив його на творче поселення, де збирав друзів з усього світу, організовував фестивалі, мистецькі заходи, творчі школи та народні свята.
 
Серед найвідоміших — фестиваль «ХЛІБ своїми руками» та перший афро-етнічний фестиваль «Мама Африка». 
 
І весь цей час він багато подорожував. «З табуретом до океану» — один із найвідоміших мистецьких проектів Леоніда Кантера, реалізований разом iз друзями.
 
Суть проста — віднести звичайну кухонну табуретку на береги чотирьох океанів, майже не маючи при собі грошей. Згодом про ці пригоди було видано однойменну книжку. Мав бути ще й фільм, початок роботи над яким анонсував у соцмережі Леонід. 
 
Фотограф Ольга Реннеберг, яка була добре знайома з Леонідом, написала: «Я не вірю... Не вірю, це неправда... І жоден iз нас, хто тебе знав, ніколи не повірить у цю дурню про самогубство. Не ти це зробив. Не сам».
 
Блогер і військовий журналіст Серж Марко додає: «Людина, яка пройшла ДАП, тільки щоб зняти фільм про його захисників, гаряче вболівала за Україну і горіла нею... І раптом самогубство? Не вірю».
 
Водночас доброволець Євген Карась пише: «Близькі друзі Леоніда підтверджують, що в Кантера були серйозні сімейні проблеми, через які він міг піти на такий крок. Сподіваюсь, що ця загибель буде детально розслідувана. Оскільки Кантер зробив дуже вагомий внесок у боротьбу з російською пропагандою і в нього було багато ворогів. Крім того, боровся з місцевою мафією, яка вирубувала ліси. Тому могли бути різні складні версії убивства».