Уряд ухвалив виділення 100 мільйонів на національні природні парки

06.06.2018
Уряд ухвалив виділення 100 мільйонів на національні природні парки

Доки точилися дебати навколо природоохоронного законодавства, великі шматки пристоличного Біличанського лісу «повідгризали» корупційні чиновницько-забудовницькі компанії. (Фото з сайта ua.igotoworld.com.)

Бюджетний комітет Верховної Ради підтримав рішення про виділення 100 мільйонів гривень на потреби національних природних парків.
 
Як повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, уперше бю­джет Мінприроди для розвитку національних природних парків передбачив таку суттєву суму.
 
Постанову про виділення коштів ухвалив уряд і підтримав наприкінці травня Бюджетний комітет Верховної Ради.
 
В профільному міністерстві обіцяють, що ці кошти будуть витрачені винятково на потреби національних природних парків.
 
Це хороші новини, адже національні природні парки не могли належно розвиватися через брак фінансування.
 
«Голос громад, як і голос Мінприроди та працівників наших нацпарків, нарешті почуто», — прокоментував рішення парламенту Остап Семерак.
 
Він також наголосив, що кошти в першу чергу спрямують на фінансування робіт iз розробки проекту землеустрою національних природних парків.
 
Наприклад, нацпарку «Голосіївський», до якого входить Біличанський ліс і де громада тривалий час наполягала на винесенні його меж у натурі.
 
Як відомо, система національних природних парків почала формуватися у 80-х роках із часу створення першого — Карпатського національного природного заповідника.
 
На сьогодні в Україні існує 49 національних природних парків. На них держава покладає збереження цінних природних комплексів та підтримання екологічної природної рівноваги в регіонах, проведення науково-дослідницької та екологічної освітньо-виховної роботи, створення умов для організованого туризму та рекреації.
 
Останніми роками площі під такими парками номінально збільшуються. Лишається досягти не формального, а фактичного їх збереження.