У пошуках власного стилю: збірна України завершила сезон на мажорній ноті

05.06.2018
У пошуках власного стилю: збірна України завершила сезон на мажорній ноті

У матчі проти албанців у збірної України проблем не було. (Фото з сайта ffu.ua.)

Наприкінці нинішнього сезону національні футбольні збірні опинилися в різних ментальних кондиціях.
 
Одні збірники активно занурилися в підготовчий процес до чемпіонату світу, котрий 14 червня стартує в Росії.
 
Інші, попри наявність у їхньому розкладі товариських поєдинків, більшою мірою були поглинуті роздумами про майбутню відпустку.
 
За словами головного тренера збірної України Андрія Шевченка, саме «валізний настрій», який спостерігався в окремих його підопічних, не дозволив «синьо-жовтим» виграти контрольний поєдинок у збірної Марокко.
 
«Відчувалося, що команди перебувають у різних ігрових кондиціях», — очільник української команди пояснив головну причину нічийного підсумку поєдинку з африканською збірною.
 
В окремих епізодах марокканці досить серйозно переважали «синьо-жовтих» і мали достатньо нагод, аби вразити ворота Андрія П’ятова.
 
Утім, як відзначив Шевченко, продемонструвавши в складних ситуаціях командний дух та бійцівські якості, його хлопці змогли «витягнути» гру «на нуль».
 
Здається, останнім часом вітчизняні вболівальники мають дещо завищені очікування до національної збірної, котра  переживає процес своєї перебудови і не може демонструвати всуціль переможний футбол.
 
Звісно, збірну Албанії «синьо-жовті» вже давно переросли. І, як підтвердження цього факту, розгромна перемога над скромним албанським колективом — 4:1, котра після невиразної гри проти марокканців для тренерського штабу української збірної стала добрим заспокійливим бальзамом.
 
«Попросили хлопців зіграти в матчі на результат», — розповів після гри Шевченко.
 
Після матчу проти Марокко наставник «синьо-жовтих» зробив низку змін в основному складі, назвавши ротаційний процес своєю тренерською філософією.
 
«Для мене важливо, аби всі, кого ми запрошуємо на тренувальні збори, розуміли свою позицію на футбольному полі. Гра показала, що гравці розуміють своє завдання й своє місце в ігровій схемі», — відзначив Андрій Шевченко.
 
Водночас поєдинки проти Марокко та Албанії — без сумніву, не найсильніших спаринг-партнерів — укотре оголили найбільш проблемне місце української збірної.
 
Вийшло так, що за 180 хвилин ігрового часу не відзначився жоден із номінальних форвардів нашої збірної. А чотири голи у ворота албанців — у першу чергу, заслуга досвідчених «вінгерів» «синьо-жовтих», які грають у бундеслізі, — Андрія Ярмоленка та Євгена Коноплянки. Непогано виглядав у запропонованій Шевченком ігровій схемі й натуралізований бразилець Марлос.
 
«У цілому в команди з’являється власний стиль гри, і це дуже важливо», — наголосив Коноплянка. 
 
Перевірити ж результати своїх тестових напрацювань команда Шевченка зможе на початку осені, коли з перервою в кілька днів зіграє з Чехією та Словаччиною в дебютному розіграші Ліги націй. 
 

ТАБЛО

Товариські матчі
 
Албанія — Україна — 1:4 (Коноплянка, 31, 90; Ярмоленко, 36, 45 — Ндой, 88; У: Лунін, Соболь, Бурда, Кривцов, Бутко (Караваєв, 82), Зінченко (Сидорчук, 71), Малиновський (Коваленко, 71), Коноплянка, Ярмоленко, Марлос (Шапаренко, 57), Бесєдін (Селезньов, 46). Марокко — Україна — 0:0 (У: П’ятов, Караваєв, Бурда, Кривцов, Матвієнко, Зінченко, Степаненко (Малиновський, 64), Ярмоленко (Марлос, 46), Коваленко (Шапаренко, 46), Коноплянка (Сидорчук, 76), Селезньов (Бесєдін, 46).