Через низькі зарплати з України масово виїжджають висококваліфіковані фахівці

01.06.2018
За прогнозами експертів, не за горами той час, коли в Україні не буде кому виконувати роботу у певних сферах економіки — зокрема, через помітний дефіцит висококваліфікованих працівників (масово шукають кращої долі за кордоном фахівці у галузі ІТ та медики).
 
І єдиний вихід для компаній, які працюють на українському ринку, — повертати своїх колишніх працівників поліпшенням умов та достойним рівнем оплати праці. 
 
«Насправді, замінити українців поки що не так багато охочих, і динаміка така, що у нас теж скоро буде дефіцит кадрів. Уже зараз роботодавці нам розповідають про те, що вони підвищують рівень зарплат, щоб повернути свої кадри назад в Україну, тому що у них немає іншої можливості», — заявила експерт із працевлаштування Надія Петрученко.
 
Відтік із країни працездатного населення сягнув критичного рівня. Тому ті компанії, які цінують своїх висококваліфікованих фахівців, намагаються вилізти «зі шкури», аби лише догодити висококваліфікованим спеціалістам, i створюють їм цікаві умови: соціальні гарантії, можливість реалізувати себе та гідно утримувати сім’ї в цілому. 
 
На жаль, що стосується професій низької та серед­ньої кваліфікації, то такої тенденції не спостерігається, бо бізнес не може собі дозволити подібної «розкоші».
 
Міфом є й те, що нібито існує тенденція до повернення в Україну трудових мігрантів.
 
«Сказати, що українці активно повертаються — не можна. Вони шукають нові шляхи, нові виходи, вони рухаються вперед, далі. Вони хочуть їхати в Німеччину, Британію, Фінляндію. Вони не повертаються, вони мігрують далі», — додала пані Петрученко.
 
Фактично в унісон їй говорить і голова Стратегічної групи радників із підтримки реформ в Україні Іван Міклош, котрий теж підтверджує актуальність проблеми нестачі робочої сили в нашій державі.
 
Привселюдно Іван Міклош заявив нещодавно про це на III Відкритому економічному форумі «Економічне зростання і створення робочих місць: порядок денний для України».
 
«Більш актуальною проблемою в Україні є нестача робочої сили. Тому що вже в деяких областях, куди приходять інвестори, кажуть, що немає робочої сили. З іншого боку, в останні роки мільйони українців, зокрема й молодь, виїжджають із країни, тому що немає довіри в них до того, що буде створено тут умови», — сказав делегатам пан Міклош.
 
Згідно із соціологічним опитуванням, серед країн, у яких найбільше хотіли б працювати заробітчани — Польща, її обрало 30%, 27% — Німеччину, 22% — Сполучені Штати Америки, 20% —  країни Скандинавії (Швецію, Норвегію, Фінляндію, Данію), 18% — Чехію, 13% — Велику Британію, 12% — Канаду, по 7% — Нідерланди та Бельгію.
 
Не варто забувати, що відтоку працівників з України в  Євросоюз частково сприяв і безвізовий режим, адже, незважаючи на обов’язкову наявність робочої візи, все одно стало набагато легше шукати роботу та працевлаштовуватися за кордоном (не приховують цього і дві третини серед опитаних українців).
 
Додамо й оптимістичних ноток: за даними Держстату, у березні в Україні удвічі зросла кількість працівників, які отримують зарплату у розмірі 10 тисяч гривень і більше (хоча відсоток таких «щасливчиків» невеликий у порівнянні із загальною кількістю працездатного населення нашої держави).