До Великодня у Чекркасах відкрили виставку унікальних витинанок на яєчній шкаралупі

03.04.2018
До Великодня у Чекркасах відкрили виставку унікальних витинанок на яєчній шкаралупі

У Черкаському обласному художньому музеї відкрилася виставка витинанок на яєчній шкаралупі та проходять майстер-класи з писанкарства.

У Черкаському художньому музеї презентували рідкісну виставку із 46 різьблених яєць, яку підготувала майстриня з районного центру Маньківка Галина Поліщук.
 
 
Як розповідає сама художниця, мистецтво різьблення по яєчній шкаралупі новітнє,  ним у світі займається небагато людей.
 
 
Сама вона захопилася цим чотири роки тому. До роботи бере гусячі, курячі, качині, індичі, перепелині та яйця цесарок, вирізьблюючи на них тонкі різноманітні візерунки. 
 
 
  «Раніше я вишивала, плела бісером та рогозою, соломкою займалася, а зупинилася на різьбленні, бо це моє», — говорить майстриня. 
 
Загалом Галина Поліщук уже виготовила близько сотні витинанок на яєчній шкаралупі, але, зізнається, під час такої кропіткої роботи більше 300 виробів пошкодила.
 
Наразі мріє розпочати різьблення мережива ще й на страусиних яйцях. 
 
А тим часом у Черкасах до Великодня всі охочі мають змогу опанувати писанкарство.
 
Майстер-класи з виготовлення писанок, за традицією, проходять нині в обласних музеях — краєзнавчому та художньому, а також у галереї народного мистецтва та в обласному осередку Національної спілки народних майстрів України.
 
Вартість такого майстер-класу для дітей та дорослих коштує 20 і 30 гривень, відповідно.
 
Правду кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». Бо кожна писанка — це ніби маленький світ.
 
Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви — все це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі,  розповідають «Україні молодій» науковці Черкаського обласного краєзнавчого музею, де проводять майстер-класи ще й із Петриківського розпису, оновлення кераміки, випіканя птаха-жайворонка.
 
Підготувати до Великодня свою власну писанку в цьому музеї допомагає член Національної спілки май­стрів народного мистецтва України Галина Тимошенко, а у галереї народного мистецтва, яка проводить май­стер-клас у рамках проекту «Черкаський великодній фестиваль», — народний майстер Анна Малініна.
 
Перші майстер-класи з виготовлення писанок пройшли і в Черкаському обласному художньому музеї, і, як наголошують організатори, вийшли вони дуже родинними, пізнавальними і творчими.
 
І батьки, і діти мали можливість не лише опанувати технологію воскового розпису традиційними узорами, а й знайти відповіді на запитання про історію писанкарства та традиції. 
До речі, черкаські майстри цього року проводять і виїзні майстер-класи з писанкарства, зокрема у навчальних закладах обласного центру.