Знов за рибу штрафи: аквавиробництва мають узгодити свої процеси з новими нормами

03.04.2018
Визначено терміни, протягом яких виробники продукції аквакультури (рибництва) мають запровадити в роботі принципи системи НАССР.
 
Так, до 20 вересня нинішнього року запровадити їх мають підприєм­ства, що провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), у тім числі й виробники сирої риби.
 
А до 20 вересня 2019 року — всі малі підприємства, незалежно від виду продукції, яку вони виробляють.
 
Невиконання зазначеної норми розцінюватиметься як порушення законодав­ства, що тягне за собою накладання штрафів.
 
Вони складуть, відповідно, для юридичних осіб — від 96 до 240 тисяч, а для фізичних осіб-підприємців — від 9,6 до 48 тисяч гривень.
 
Окрім цього, передбачено зупинку роботи підприємств-порушників.
 
Як раніше повідомляла «УМ», з 4 квітня набирає також чинності Закон «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин».
 
Він і передбачає можливість здійснення перевірки Держпродспоживслужбою впровадження системи HACCP на підприємствах.
 
Очікується, що за рахунок забезпечення належних умов виробництва відповідно до міжнародних норм виробники зможуть розширити свою діяльність та вийти на нові ринки збуту. 
 

ДОВІДКА «УМ»

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) — система контролю рівня безпечності продукції в процесі її виробництва.
 
Система дозволяє виділити всі потенційно небезпечні чинники та запобігти їх виникненню.
 
На базі концепції НАССР розроблено декілька стандартів, які застосовуються в окремих країнах та ланках харчового ланцюга.
 
В Україні на сьогодні діють два з них: ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» та ДСТУ ISO 22000:2007.
 
До 20 вересня минулого року на систему НАССР мали перейти підприємства, що провадять діяльність iз харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження, зокрема виробники пресервів.