Не сон і не казка: як Олександр Абраменко здобув сенсаційне олімпійське «золото»

20.02.2018
Не сон і не казка: як Олександр Абраменко здобув сенсаційне олімпійське «золото»

«Золотий» стрибок Олександра Абраменка в олімпійському суперфіналі з лижної акробатики. (Фото з сайта nv.ua.)

Дивлячись за тим, з якими труднощами долають складну — прокладену в гірському кластері — олімпійську трасу наші провідні біатлоністи й біатлоністки, все більшим стає відчуття, що в Пхенчхані українська збірна з біатлону може залишитися без медалей.
 
Утім із порожніми руками з Південної Кореї наші олімпійці вже точно не повернуться. Фристайліст Олександр Абраменко везе додому цікавий і несподіваний подарунок.
 
Не сказати, що ніхто не сподівався побачити 29-річного лижного акробата з Миколаєва на олімпійському п’єдесталі.
 
Перед стартом Олімпійських ігор у Пхенчхані володар шостого результату на Іграх-2014 у Сочі фігурував у розширеному списку претендентів на медалі, входячи до елітної групи «зимовиків», котра отримувала пріоритетне фінансування від «спортивного» міністер­ства.
 
На останньому перед Олімпіадою-2018 етапі Кубка світу Абраменко здобув «срібло», проте повністю пропущений через травму коліна минулий сезон не дозволяв спортсмену з максимальною впевненiстю почуватися на схилах екстрим-парку «Бокванг» у Пхенчхані.
 
Не маючи на 100% відпрацьованого технічного арсеналу, Олександр Абраменко у Пхенчхані показав неймовірну психологічну стійкість, яка, скоріше за все, й дозволила йому здобути сенсаційне «золото» Олімпіади-2018.
 
До свого тріумфу в Пхенчхані Сашко жодного разу не потрапляв «у призи» чемпіонатів світу та зимових Ігор, щоправда, в сезоні 2015/2016 років виграв загальний залік Кубка світу.
 
На свою четверту за ліком Олімпіаду Абраменко приїхав, маючи за плечима 27-й результат на Іграх у Турині, 24-й — у Ванкувері та 6-й — у Сочі.
 
Кожного разу поліпшуючи свої досягнення, у Пхенчхані 29-річний миколаївець витиснув із себе максимум.
 
Не обійшлося, звісно, тут і без удачі, котра, як не раз відзначав Олександр, постійно посміхається переможцям у лижній акробатиці.
 
Упродовж великого фіналу, котрий проходив у три фази, так би мовити, на вибування, раз по раз з боротьби за медалі вибували фаворити.
 
Під час приземлення помилялися росіяни, білоруси, китайці. Вийшло навіть так, що до стрибка останнього учасника на олімпійську «бронзу» претендував атлет, який також припустився серйозної помилки «на землі».
 
А от Абраменко під час виконання своїх спроб не помилявся. Можливо, його повітряна частина стрибка була не настільки ідеальною, як у китайських фристайлістів, проте за фазу приземлення Олександр завжди отримував від суддів стабільно високу оцінку.
 
У останній спробі Абраменко пішов на ризик, наважившись виконувати складну комбінацію, котру до цього практикував лише на тренуваннях.
 
У підсумку, оцінку за її виконання не вдалося перевершити навіть майстровитому китайцеві, котрий, потрапивши з першим результатом до заключної фази фіналу, останнім завершував змагання.
 
«Це якась казка, просто сон», — не вірив у свій тріумф Абраменко, котрий став першим українським олімпійським чемпіоном серед чоловіків.
 
Зауважимо, що одеський фігурист Віктор Петренко своє «золото» Олімпіади-1992 року здобув у складі об’єднаної команди СНД.
 
Тепер виграна миколаївським фристайлістом — учнем тренера Юрія Кобельника — нагорода у Пхенчхані розбавить олімпійську нагородну колекцію українських «зимовиків», куди раніше складали медалі представники біатлону та фігурного катання.
 
У відповідь на сенсаційний тріумф Абраменка міністр молоді та спорту Ігор Жданов пообіцяв, що у найближчі два роки в Буковелі держава збудує сучасний сноупарк, аби українські фристайлісти вдома, а не за кордоном, готувалися до змагань.
 
Варто нагадати, що в 2014 році вихованці української школи фристайлу — уродженці Рівненщини Алла Цупер та Антон Кушнір — принесли олімпійське «золото» Білорусі.
 
Тепер прийшов час і для свята на нашій вулиці. «Це видатне досягнення, просто геніальний виступ. Дякуємо Олександру та старшому тренеру збірної Енверу Аблаєву, котрі подарували незабутні миттєвості радості та щастя всьому українському народу», — відзначив президент НОК України Сергій Бубка, котрий особисто на церемонії нагородження вручив золоту медаль українському чемпіону.