З’їм того, не знаю, чого: що готувати, коли свята тривають

24.01.2018
З’їм того, не знаю, чого: що готувати, коли свята тривають

Коли хочеться «легенької» страви. (Фото з сайта bm.img.com.ua.)

Справжня врожайна пора для господинь — саме зараз. Коли свята тільки минули, а всі коронні страви вже були вдало презентовані, не втратити свого високого звання найкращої кулінарної феї — завдання із завдань.

Треба придумувати щось нове чи добре забуте старе і готувати-готувати.

І, що цікаво, усім чи майже усім таке безперестанне кухонне чаклування подобається, бо плеяда прийдешніх свят на це особливо надихає.

М’ясо і журавлина

Якщо кулінарна фантазія потроху вичерпується, усе одно не здавайтеся! Можна ж зазирнути на плиту інших чудових господинь і створити щось за їхньою порадою.
 
У хмельничанки Інни Сотніченко є рецепт чудового м’ясного рулета з журавлиною, яблуками і горіхами.
 
Я подумала: от би такий створити! І створила, бо робити це було легко і приємно. 
 
За рецептом Інни, свинину (корейка — 800-1000 г) розрізаємо, щоб вийшов один цільний пласт, накриваємо плівкою та відбиваємо.
 
Змащуємо розтопленим вершковим маслом, солимо та перчимо за смаком.
 
Посипаємо подрібненими горіхами, журавлиною (я брала свіжу, вона трішки дає кислинку, враховуйте це, тому можна брати і сушену), розмарином та чебрецем.
 
Зверху викладаємо яблуко, порізане тоненькими слайсами.
 
На яблуко викладаємо куряче філе та завертаємо в рулет. Перетягуємо ниткою та випікаємо у фользі 45-60 хвилин при 180 градусах.
 
Хвилин за 10-15 до закінчення фольгу можна розгорнути, щоб була золотиста скоринка. Подаємо з соусом із журавлини чи аджичкою.
 
Ну от, біля пунктика плану «в новий рік із новим м’ясним делікатесом» можна сміливо ставити галочку. 

Родзинка — чорнослив

Виявилося, що після новорічних приготувань залишилося чимало чорносливу: в кутю його багато не додаси, в узварі він чудовий, але в міру, в борщі з вушками — узагалі вершина досконалості, але також у міру, тому й залишилися апетитні чорні сливочки.
 
Але скрізь, де б він був, він створює новий смак: насичений, солодкавий із пікантною гірчинкою, з легким присмаком літа і терпкістю осіннього саду. 
 
Ось узяти звичайне м’ясо: смачно, але нічого особливого, тим паче якщо врахувати, що за свята ми вже його встигли добряче насмакуватися.
 
Але якщо його приготувати з чорносливом — страва набуває купу плюсів і заслуговує на чільне місце в кулінарному записничку.
 
Отож на 1 кг свинини (філе чи ошийок) візьміть 200 г чорносливу без кісточок, 4 зубчики часнику, 150 г майонезу, 2 столові ложки гірчиці (меленої або зернами), по 0,5 столової ложки паприки і меленого духмяного перцю, чорний мелений перець та сіль за смаком.
 
Підготуйте чорнослив: помийте і залийте теплою водою на півгодини. Частину чорносливу залиште цілим, іншу частину подрібніть або поріжте тонкими часточками.
 
Часник вичавіть, додайте спеції, сіль і перемішайте. М’ясо помийте і обсушіть.
 
Зробіть надрізи, змастіть всередині і зовні часниковою масою і нафаршируйте чорносливом. Змішайте майонез із гірчицею і паприкою.
 
Покладіть м’ясо на фольгу і змажте всередині й ззовні гірчично-майонезною сумішшю.
 
Зверху викладіть чорнослив, ретельно загорніть у кілька шарів фольги і залиште на ніч (або хоча б на кілька годин), щоб свинина з чорносливом і спеціями «подружилися».
 
Викладіть м’ясо на деко і випікайте у розігрітій до 200 градусів духовці приблизно годину. У процесі випікання духовку не відкривайте.
 
Потім дістаньте м’ясо, розкрийте фольгу і запікайте ще 20 хвилин до утворення рум’яної скоринки. 
 
Ну і будь-який салатик чорнослив облагородить своєрідною, лише йому властивою, ноткою.
 
Приготуйте перепелиний, він незвичайний! Потрібно одне філе копченої курки, 200 г маринованих печериць, 10 відварених перепелиних яєць, свіжий огірок, пару гілочок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля) і жменя чорносливу.
 
Усе порізати і заправити чи майонезом, або йогуртом, або оливковою олією й лимонним соком.
 
Часто в таку пору хочеться чогось гаряченького, а чого — і не розбереш так відразу. Готуйте гарячі салати, вони зазвичай мають шалений успіх.
 
У рівненчанки Юлії Лук’янчук є рецепт такого салатику, що може бути хоч святковим, хоч буденним, хоч салатом, хоч основною стравою, словом, універсальний салат. Дуже смачний!
 
Інгредієнти беруться в таких кількостях, які вам подобаються: чогось можна взяти більше, чогось — менше, обирайте особисті пріоритетні продукти. 
 
Готуємо: печериці порізати на чотири частинки і обсмажити. Солоний огірок порізати слайсами, цибулину подрібнити і обсмажити, пекінську капусту пошинкувати, м’ясо (свинину, курятину) порізати соломкою і обсмажити. 
 
У пательні підігріваєм до гарячого м’ясо, гриби, цибульку і огірок. Вимішуємо з діжонською гірчицею (зернами). Пекінську капусту вимішуємо з оливковою олією і перемішуємо з усім тим гарячим. Подавати гарячим. Можна без цибульки.

Риба в сметанному морі

Ви, до речі, вже запікали рибку з картоплею і білими грибами в сметані на прийдешні свята? Якщо ні, зробіть це якнайшвидше! Це дуже ніжне, ошатне, запашне творіння ваших рук просто причарує своїм смаком усіх, хто його куштуватиме. 
 
Потрібно буде 500 г філе будь-якої риби, 500 г картоплі, 200 г сушених білих грибів, склянка сметани, 2 столові ложки борошна, по 30 г твердого сиру і масла, 2 яйця, 4 столові ложки олії, сіль, перець, зелень.
 
Філе посолити, поперчити, обкачати в борошні та обсмажити на олії з обох боків. Гриби замочити, відварити до готовності в підсоленій воді (сушені варити на повільному вогні 40 хвилин), подрібнити.
 
Картоплю почистити, порізати слайсами, підсолити і обсмажити на олії з обох боків. 
 
Для соусу: до розігрітих масла та сметани додати чайну ложку борошна, посолити, добре вимішати і варити 2 хвилини на повільному вогні. 
 
Викласти на деко, змащене олією, рибу, злегка полити її соусом і присипати потертим сиром. Ставимо рибу в духовку на 10 хвилин.
 
Яйця відварити, порізати кільцями і викласти на рибу, зверху — подрібнені гриби, картоплю, полити соусом і поставити ще в духовку на 40 хвилин. Готову рибку прикрасити подрібненою зеленню. 

Якщо душа бажає супу

Знайоме відчуття після тривалих свят? Хочеться тарілочку гарячого духмяного супчика, з дрібно посіченою зеленню і з хрумким чорним хлібом?
 
Не дивуйтеся, таке бажання виникає в багатьох, коли було всього багато, що аж очі розбігалися. 
 
Значить, суп грибний із галушками — те, чого прагне душа. Водночас можна потішити й інші рідні душі, отож є сенс приготувати такий супчик навіть у святкові дні. 
 
На 70 г сушених грибів (чи 400 г свіжих) потрібно буде 4 картоплини, 30 г масла, цибулина, морквина, корінь селери (невеличкий), корінь петрушки, склянка борошна, сіль, перець, лавровий лист, олія, зелень. 
 
Як із кожним супом — спочатку варимо бульйон, наразі — грибний (свіжі гриби помити, почистити і варити, а сухі попередньо ще й замочити).
 
Потім витягти гриби з бульйону і злегка обсмажити на олії разом із подрібненими селерою, петрушкою та цибулею.
 
Викласти гриби та овочі в грибний бульйон, туди ж додати порізану кубиками картоплю, посолити, поперчити і варити до готовності. Наприкінці додати масло, лавровий лист і галушки. 
 
Щоб приготувати галушки, потрібно замісити круте тісто з води, борошна і солі (можна додати яйце, тоді води треба буде менше), розкачати ковбаску товщиною 1 см і порізати на галушки.
 
Вкинути в готовий суп, проварити його ще 5 хвилин, заправити подрібненою зеленню і подавати. 
 
Смачного продовження свят!