Новий суддя у справі Неллі Штепи узяв самовідвід: екс-мер вийшла на волю

24.01.2018
Харківське правосуддя виявилося безсилим перед екс-мером Слов’янська Нелею Штепою, яку підозрюють у посяганні на територіальну цілісність України і створенні терористичного угруповання.
 
Днями черговий районний суд уже вп’яте за останні кілька місяців не зміг розпочати роботу через традиційний самовідвід судді.
 
Й оскільки термін дії домашнього арешту підозрюваної скінчився ще 14 січня, а новий запобіжний захід не обрали, Неля Штепа автоматично вийшла на волю.
 
Зараз колишня чиновниця планує лягти до лікарні в той час, коли прокуратура безуспішно намагається відправити її під варту.
 
«Ми звернулися до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, — повідомила начальник відділу прокуратури Харківської області Олена Кравченко, — оскільки, як ми вже наголошували раніше, альтернативних заходів стосовно злочинів, що інкримінуються Штепі, немає». 
 
Утім наміри сторони обвинувачення й цього разу лишилися нереалізованими, бо новопризначений головуючий суддя Володимир Курило взяв самовідвід.
 
Своє рішення він аргументував тим, що його батько в такому ж суддівському ранзі брав участь у розгляді апеляційної скарги на запобіжний захід для Штепи. Правда, ще на стадії досудового розслідування.
 
Цікаво, що цього разу справу екс-мера вперше розглядали у Жовтневому райсуді. До цієї установи її передали з Ленінського району, де суддя Віктор Вікторов, незважаючи на протести прокуратури, випустив пані Нелю під домашній арешт і взяв декретну відпустку з догляду за дитиною.
 
На його місце призначили суддю Скляренка, який одразу взяв самовідвід, а після того як не отримав «добро», взагалі звільнився з роботи.
 
Не подужали справу Штепи і слуги Феміди Комінтернівського суду, куди її перенаправили з Червонозаводського району.
 
Саме фахівці цієї установи розпочинали довгий трирічний марафон, змінивши у процесі трьох головуючих. 
 
Причину фатального «страху», який наводить на харківське правосуддя постать Нелі Штепи, сама вона пояснила небажанням цих людей отримати ярлик посібників терористів. «Якби я була на їхньому місці, — резюмувала підсудна, — то теж написала б таку заяву».
 
У свою чергу громадські активісти, які стежать за ходом гучного процесу, переконані у зворотному. На їхню думку, справа лишається без розгляду тому, що судді у своїй переважній більшості ймовірно є прихильниками старої системи, до якої належить і Неля Штепа.