Небо в роті: як приготувати багатошаровий торт

24.01.2018
Не раз чула такий вислів «небо в роті», який уже, здається, став крилатим, тобто фразеологізмом, якщо це стосується чогось особливо смачного.
 
Те саме, напевне, що й «райська насолода». А ось «підвернувся» і рецепт з однойменною, так би мовити, назвою — пляцок «Небо в роті».
 
Ним поділилася хмельничанка Марія Ремушевська. Це справді легкий, ніжний та дуже смачний пляцок, що  наче тане в роті.
 
Кислинка яблук дуже вдало поєднується з ніжним тістом та повітряним кремом-суфле. 
 
Інгредієнти для тіста: борошно — 300 г, масло — 150 г, розпушувач — 1,5 чайної ложки, сметана — 3 столові ложки, жовтки з варених яєць — 4 штуки, цукрова пудра — 100 г.
 
Для крему: згущене молоко — 300 г, вершки (від 30%) — 500 мл, желатин — 15 г.
 
Для яблучної начинки: яблука (великі, кислосолодкі) — 6 штук, мед — 3 столові ложки, лимонний сік — із половини лимона.
 
М’яке масло збиваємо з цукровою пудрою, додаємо по одному варені жовтки. Сметану змішуємо з розпушувачем і додаємо до масляної маси.
 
Борошно просіюємо і також додаємо до масляної суміші. Замішуємо м’яке тісто, загортаємо його в харчову плівку та кладем у холодильник на 20-30 хвилин.
 
Поки тісто «відпочиває» в холодильнику, приготуємо яблучну начинку: яблука чистимо та ріжемо тоненькими скибочками, викладаємо в каструльку та варимо на малому вогні до м’якості, вимикаємо вогонь і додаємо мед та лимонний сік.
 
Тепер приготуємо крем. Вершки (50 мл) нагріваємо та розчиняємо в них желатин. Решту вершків збиваємо на середніх обертах міксера до густоти і продовжуюємо збивати, додаючи порціями згущене молоко.
 
Змішуємо нашу вершкову масу з желатином. Крем готовий.
 
Виймаємо тісто з холодильника та ділимо на 2 частини. Акуратно розкачуємо тісто на папері для випічки.
 
Разом із папером викладаємо тісто на форму (24 см) і ставимо його в розігріту до 180 градусів духовку, випікаємо 10 хвилин до золотистого кольору.
 
Збираємо пляцок: на корж (коржі дуже ніжні, тому працюємо з ними   акуратно) викладаємо теплу яблучну начинку. На начинку — половину крему. Далі знову корж — начинка — крем.
 
Ставимо пляцок у холодильник на кілька годин, щоб крем застиг. І смакуємо!
 
Ви ще тримаєтеся? Тоді занотуйте ще один фантастичний рецепт випічки  — смородиновий торт із кремом пломбір.
 
Він від хмельничанки Інни Сотніченко, але вже успішно «випробуваний» у справі, тобто на святі, отож рекомендую. 
 
Для коржів потрібно 380 г борошна, 250 г вершкового масла, 200 г сметани, яйце.
 
Для крему пломбір: 2 яйця, 130 г цукру, чайна ложка ванільного цукру, 2 столові ложки борошна, 350 г сметани (від 25%), 250 г вершкового масла.
 
Прошарок: 300-400 г пюре або джему чорної смородини.
 
Коржі: перетерти масло з борошном на крихту, додати сметану з яйцем, замісити тісто та покласти в холод на 30-40 хвилин.
 
Потім розділити на 12-15 рівних частин, тоненько розкачати та вирізати коржі діаметром 20-24 см, наколоти виделкою та випікати при 190 градусах до золотистого кольору (зручно розкачувати відразу на пергаменті, щоб зручно було переносити на деко).
 
Коржі будуть злегка «пупирчасті», але дуууже смачні). Обрізки не їсти, вони ще знадобляться!
 
Крем: яйця, цукор, ванільний цукор, борошно і сметану змішуємо та уварюємо до загустіння на паровій бані (постійно помішуючи). Накриваємо харчовою плівкою і охолоджуємо.
 
Збиваємо масло кімнатної температури і в нього по ложці додаємо остиглий крем, продовжуючи збивати.
 
Кожен корж (крім верхнього) змащуємо кремом і чорносмородиновим пюре або джемом. Тортик буде досить високий.
 
Обертаємо харчовою плівкою, кладемо зверху кухонну дощечку і ставимо під вантаж (до 1 кг) у холод на всю ніч. За ніч торт злегка осяде та вирівняється.  
 
Наступного дня змащуємо верх і бочки торта кремом (має залишитись від учора) та декоруємо крихтою, яку робимо з обрізків коржів.