Засудженого до довічного Олексія Пукача можуть випустити на волю

16.01.2018
Суд задовольнив клопотання адвоката й перерахував за «законом Савченко» шість із половиною років попереднього ув’язнення як 13 років основного покарання колишньому начальнику департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексію Пукачу, засудженому за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.
 
Таким є рішення суду, що набуло чинності ще 15 грудня 2017 року. За словами журналіста Олексія Подольського, який є другим потерпілим у справі Гонгадзе, рішення про перерахунок терміну з другого разу схвалив Чортківський райсуд Тернопільської області.
 
Раніше цей суд, а також Шевченківський та Печерський райсуди Києва, не задовольняли відповідне прохання.
 
Суд наголосив, що протягом відбування довічного позбавлення волі законодавством установлено конкретні тимчасові показники, закінчення яких міняє правовий статус засу­дженого.
 
Йдеться про виникнення в засудженого права на подачу клопотання про помилування після відбуття ним не менше 20 років призначеного покарання.
 
Крім того, відповідно до частини 2 статті 87 Кримінального кодексу, актом помилування може бути здійснено заміну засудженому призначеного судом покарання у вигляді довічного позбавлення волі на позбавлення волі на строк не менше 25 років.
 
Нагадаємо, Георгій Гонгадзе — журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» зник у Києві 16 вересня 2000 року.
 
У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові.
 
У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належали журналістові.
 
За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності у січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.
 
Замовників убивства Георгія донині не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президенти та всі очільники МВС і ГПУ.
 
«Не випадково це нікому не відомий суд! Йде торгівля з Пукачем давно. Його шантажують. Торгуються. Його хочуть випустити на свободу, а він у відповідь повинен відмовитися від свідчень щодо Кучми. І торгується з Пукачем Генпрокурор Луценко», — прокоментував виданню « Цензор.нет» Олексій Подольський.
 
І ще додав: «Не знаю, чи змінив Пукач свої свідчення. Але не здивуюся, якщо Пукач перестане вказувати на Кучму і за це вийде на свободу. Адже з рішення Чортківського суду виходить, що він відсидів уже 14 років. Якщо зараз у касації доб’ються, що йому довічний термін замінять на 15 років в’язниці, то він незабаром вийде».
 
«Пукач так і не визнав уповні свою вину. Так і не покаявся. Він далі виправдовує свої дії, вигадуючи різноманітні нісенітниці. Отже. Чекаємо призначення судового розгляду в новоствореному ВСУ», — написала у «Фейсбуці» багаторічна адвокат дружини загиблого Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, яка зауважує, що рішення Чортківського суду законне, але пом’якшення вироку Олексію Пукачу неприпустиме.