Кава за Порошенка: що хотіли довести учасники недільної акці на Майдані

27.12.2017
Кава за Порошенка: що хотіли довести учасники недільної акці на Майдані

Порошенкові вказали напрям, у якому йому слід рухатися. Саакашвілі, до речі, теж.

У передостанню неділю року, що минає, в центрі Києва, під стелою Незалежності на акцію зібралися... прихильники Президента Порошенка.

Виявляється, є й такі. Їх, щоправда, було небагато, тож на масову акцію подія не тягнула. І все ж дехто на вулицю вийшов.

Не так, можливо, за Порошенка, як проти Саакашвілі, чиї походеньки містом, відверто кажучи, останнім часом ганьблять і самого їхнього організатора, і навіть почасти всю країну. 

Гарний настрій та цукерки «Рошен»

«З собою мати гарний настрій, каву у термосах, бутерброди та цукерки «Рошен», — писали організатори акції, пародіюючи той заклик, з якого чотири роки тому починався Євромайдан.
 
Ініціатори «гарного настрою» та цукерок «Рошен» створили напередодні сторінку на «Фейсбуці», де відвідувачі могли «підписатися» на участь в акції. Втім тих, хто збирався йти, було не більше тисячі, в реалії ж любителів солодкого виявилося ще менше. 
 
Цікаво, що в коментарях прийти на акцію запрошував, зокрема, позаштатний радник Президента Юрій Бірюков.
 
На його думку, заплановане кавування в центрі столиці — це історія «не про Міхо», а про «тих, хто стоїть на Сході зараз або в будь-якої секунди готовий повернутися назад». Водночас інші учасники зазначали на сторінці, що акція організована «проти гастролерів».
 
У цілому мета заходу — «показати суспільству трохи іншу картинку, ніж щотижневі політичні сутички та спроба штурму Жовтневого палацу», акцентували організатори.
 
Вони ж зазначали, що кавування на Хрещатику не переслідує політичних цілей, це, мовляв, буде просто дружнє спілкування між знайомими та не дуже людьми.
 
Тому воно й минатиме без жодних політичних гасел та прапорів. 
 
У підсумку випити кави на Хрещатику зібралось кілька сотень людей, кількість яких потім зменшилась до кількох десятків. Головним атрибутом тих, хто прийшов на акцію, було горнятко кави.
 
«Ми дожилися до того, що з цукерок ми вже зробили якийсь політичний меседж. Головна мета тут — щоб люди поспілкувались без політики. Тому що у всіх нас ця політика вже у печінках сидить», — зазначив учасник АТО Олексій Петров, котрий й заанонсував акцію «Кава на Хрещатику» в соцмережах. 

І знову — «Банду геть!»

Проте зовсім без політики не обійшлось. На акцію прийшла група, приблизно десятьох людей, яка гучно волала «Банду геть!».
 
Тим часом представники Нацкорпусу вивісили на стінах ТЦ «Глобус» величезний плакат із написом «Мішу в Грузію, Пєтю в Гагаузію».
 
Ті, хто їли цукерки та пили каву, не звернули на це особливої уваги, назвавши бійців Нацкорпусу провокаторами.
 
Але між любителями кави час від часу виникали словесні перепалки та дискусії про ситуацію у країні.
 
Учасники твердили, що вони прийшли просто поспілкуватися, і ці збори «без політики», але при цьому суперечки розгоралися. Втім все обійшлося мирно — словесні баталії, на щастя, не переросли у фізичні «вправи». 
 
Тим часом «Каву на Хрещатику» іронічно прокоментував затятий опонент Петра Порошенка Міхеїл Саакашвілі.
 
«У будь-який момент свого президентства, в будь-якому селі Грузії, я збирав більше людей, не роздаючи цукерки й каву», — похвалився політик на своїй сторінці у Facebook.
 
На думку Саакашвілі, Президентові України Петру Порошенку «час задуматися про свої перспективи».
 
«Коли чинний Президент найбільшої країни в Європі не може зібрати більше людей на свою підтримку, ніж сьогодні зібралося на головній площі країни, а, на його думку, це йому зараз найбільше і потрібно, йому пора серйозно задуматися про свої найближчі перспективи», — заявив Саакашвілі.

Слово — соціологам 

А перспективи у Петра Порошенка й справді не блискучі. Ще пару місяців тому чинний глава держави був лідером соцопитувань, але найсвіжіші рейтинги більше не виводять Порошенка на перше місце.
 
Так, група «Рейтинг» відсунула Порошенка на другу позицію, а «бронзу» віддала Святославу Вакарчуку. Пальму ж першості ніби тримає Юлія Тимошенко. 
 
Якби вибори відбулися найближчої неділі, за лідера партії «Батьківщина» віддали б свої голоси 15,8% тих, хто планує голосувати та визначився з вибором.
 
При цьому Петра Порошенка готові підтримати 13,8% виборців (тобто на 2% менше). За лідера гурту «Океан Ельзи» Вакарчука проголосували б 9,6%.
 
При цьому в «антирейтингу» політиків лідирує саме Порошенко: за нього у жодному разі не проголосують 23,9% опитаних, які готові брати участь у виборах. Найменше невдоволення викликає Гриценко.
 
У випадку другого туру виборів за участю Тимошенко й Порошенка  лідерку «Батьківщини» підтримали б 27% опитаних, а чинного Президента — 21% респондентів.
 
Ще трохи цифр: 45% опитаних вважають, що Порошенку потрібно дати допрацювати свій президентський термін і замінити його в результаті виборів.
 
А 38% виступають за негайне усунення його з посади Президента. Лише 5% однозначно висловлюються за переобрання Порошенка на наступну каденцію. 12% не визначилися з відповіддю у цьому питанні.
 
Альтернативне опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології, так само виводить Тимошенко на перше місце, а Порошенка — на друге.
 
При цьому за Юлію готові віддати голос 7,9% виборців, за Петра — 6,5%, ще 4,9% — за Анатолія Гриценка, 3,6% — за Юрія Бойка, 3,5% — за Олега Ляшка.
 
При цьому Юлія Тимошенко здобуває наразі своє перше місце, не докладаючи до цього жодних зусиль. Усе, що їй потрібно, — спостерігати за численними політичними прорахунками чинного глави держави. Але це вже зовсім інша історія.