Політика антирейдерства: аграрії висунули правові, політичні та економічні вимоги

19.12.2017
«Еволюція Гідності» — так учасники XІІІ з’їзду Аграрної партії назвали ухвалену 17 грудня у столичному Палаці «Україна» резолюцію.
 
На думку делегатів форуму, українську державність знищує свавілля чиновників, олігархів та їхніх лобістів, що годуються з корупційних схем.
 
Рокіровкою «смотрящих» виявилося звільнення на телекамери керівника Держгеокадастру з заміною всіх обласних очільників системи.
 
Після ефектного «експромту» затягувати підтвердження договорів оренди з наступним видавлюванням добросовісних землекористувачів з орендованих територій із вогником узялися вже ставленики нової команди.
 
Під гуркіт війни з російськими найманцями (й за участі офшорних агрохолдингів із російськими ж бенефіціарами) посилився пресинг бюрократичних загонів на агропідприємців із некримінальною історією становлення.
 
Тому будь-яка політична сила, дистанційована від нинішньої влади, здатна привабити під свої знамена цей проігнорований жадібними бюрократами громадянський ресурс.
 
Особливо ж пропонуючи зрозумілу програму.
 
«Тотальна корупція в органах дер­жавної влади, нищівний податковий прес, рейдерство — сумна реальність, яка позбавляє українців найменшого шансу на повноцінне життя. Між громадянином і державою утворилась прірва. Дії Президента України негативно оцінюють 79% українців, Кабінету Міністрів — 76%, Верховної Ради — 88%. Це — вирок нинішній владі. Посилене фінансування силових структур, які використовують для тиску на опонентів, та преференції олігархічному бізнесу є свідченням ревізії демократичного підходу до розвитку держави. При цьому всіляко ослаблюється прогресивний середній клас та господарі-одноосібники. Атака на антикорупційні органи демонструє справжню сутність влади, що намагається законсервувати в Україні олігархічний режим і відібрати в народу надію на справедливість», — йдеться в резолюції.
 
Щоб розвиватися, Українська держава має бути перезавантажена. Її основою мають стати сильні інституції, що гарантують стабільний розвиток, незалежно від персоналій, що їх очолюють.
 
На думку аграріїв, брак реальних змін є наслідком відсутності стратегії будівництва Української держави. Аграрна партія пропонує реформу виборчої системи зі скасуванням мажоритарного принципу виборів, зміни до Конституції, які  б ліквідували дуалізм в управлінні державою, створення антикорупційного суду і знищення корупції.
 
Також вимагає гарантувати захист права власності як основи економіки, провести комплексну земельну реформу та створити умови для ефективного самоврядування громад.