Український інститут нацпам’яті готує збірник спогадів «Майдан від першої особи. Регіональний вимір»

21.11.2017
Український інститут нацпам’яті готує збірник спогадів «Майдан від першої особи. Регіональний вимір»

Збірник спогадів «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» — підготовлений у рамках проекту Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія» — презентують 21 листопада у Києві.
 
 
Проект започаткований навесні 2014 року, щоб зберегти якомога більше свідчень очевидців та учасників Революції гідності. 
 
 
Нагадаємо, 21 листопада 2013 року Кабінет Міністрів України, який очолював Микола Азаров, прийняв розпорядження, згідно з яким процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, а також дію рішення Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 року було призупинено.
 
Рішення ухвалене «в інтересах національної безпеки» України. Дату офіційного ігнорування владою Президента Януковича проєвропейського розвитку України вважають початком Революції гідності.
 
На основі записаних спогадів започатковано серію друкованих видань «Майдан від першої особи».
 
У 2015 році вийшов перший випуск «45 історій Революції гідності», у 2016 році другий — «Мистецтво на барикадах».
 
«Майдан від першої особи. Регіональний вимір» — це третій випуск серії. Книга реконструює події місцевих майданів.
 
У першій частині третього випуску — спогади про регіони: від Автономної Республіки Крим — до Луганщини.
 
Загалом випуск складається з 25 розділів, за кількістю регіонів України.
 
Частини подаються за назвами областей, розташованими в алфавітному порядку. Решту областей буде представлено у другій частині, яка має вийти друком наступного року.
 
До першої частини випуску ввійшли спогади, зокрема, фермера Олексія Цокалова — друга загиблого на Майдані Віктора Чміленка, житомирської журналістки Юлії Чепюк, члена робочої групи донецького Євромайдану Артура Шевцова, учасниці запорізького Майдану Надії Мороз i багатьох інших.
 
На презентації професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Оксана Ярош i професор Криворізького національного університету Тетяна Цимбал розкажуть, як відбувався збір усних свідчень у їхніх містах.