«Чеський Трамп»: уряд країни очолить скандальний мільярдер правих поглядів

24.10.2017
«Чеський Трамп»: уряд країни очолить скандальний мільярдер правих поглядів

Андрей Бабіш.

Правоцентристський політичний рух АNO (абревіатура від «Акція незадоволених громадян», або з чеської «Так», якщо сприймати абревіатуру як окреме слово) на чолі з мільярдером і другим найбагатшим громадянином у країні Андреєм Бабішем здобув перемогу на парламентських ви­борах у Чехії.
 
 
Згідно з підрахунком 100% бюлетенів, ANO набрав 29,64 відсотка голосів виборців, що дає йому 78 з 200 мандатів у нижній палаті парламенту.
 
 
На другій сходинці — права Громадянсько-демократична партія з 11,32% голосів (25 мандатів).
 
 
Третє і четверте місця дісталися новим опозиційним партіям — чеській Піратській партії (10,79% і відповідно 22 мандати) та «Свобода і пряма демократія» (10,64% і теж 22 мандати).
 
 
Поразку на виборах зазнали ліві політичні сили, зокрема  Комуністична партія Чехії і Моравії та соціал-демократи, які набрали менше 10 відсотків голосів виборців, опустившись відповідно на п’яте і шосте місця.
 
Але головне, що поразки зазнали дві головні політичні партії країни, які з часу повалення комунізму почергово перебували у владі.
 
Громадянсько-демократична партія хоч і посіла друге місце, але з відставанням на 18% від переможця.
 
А правляча дотепер Чеська соціал-демократична партія завершила вибори з шостим результатом і може розраховувати лише на 15 мандатів. 
 
Загалом до парламенту Чеської Республіки увійшли 9 політичних партій і рухів, які здолали необхідний 5-відсотковий бар’єр — це рекордна кількість партій у парламенті за посткомуністичні часи. Участь у ви­борах взяли 60,83 відсотка виборців.
 
Передвиборчі прогнози справдилися. Рух ANO прогнозовано став переможцем виборів 2017 року.
 
Його лідер — мільярдер та колишній міністр фінансів Андрей Бабіш — має очолити наступний уряд Чехії. З огляду на надзвичайну строкатість політичних сил, які потрапили до парламенту, коаліційні переговори можуть тривати   місяцями. 
 
Глава руху ANO Андрей Бабіш визнав, що до Палати депутатів — ниж­ньої палати парламенту — про­­­й­шла занадто велика кількість пар­тій і рухів, але звернувся до всіх iз пропозицією розпочати співробітництво.
 
За його словами, він докладе всіх зусиль, щоб склад нового уряду був сформований у максимально стислі терміни.
 
На які саме міністерські портфелі претендуватиме його політична сила, Бабіш іще не повідомив. 
 
Лідер виборів також відкинув звинувачення, що ANO є популістським та антиєвропейським політичним угрупованням.
 
За його словами, Чехія є невід’ємною складовою Європейського Союзу та НАТО.
 
Проте соціал-демократи, які втратили свою лідируючу позицію в Палаті депутатів, уже  заявили, що не увійдуть у коаліцію з ANO, оскільки не можуть собі уявити співпрацю з політиками, яким було висунуто звинувачення у здійсненні кримінального злочину.
 
Йдеться саме про Андрея Бабіша, який перебуває під слідством у справі про махінації з фінансовими дотаціями Чехії від ЄС.
 
Адже в червні цього року він був звільнений iз посади міністра фінансів через фінансові зловживання. Тоді чеського магната звинуватили у шахрайських діях iз субсидіями Євросоюзу на суму два мільйони євро.
 
За 63-річним Бабішем, якого на батьківщині називають «чеським Трампом», тягнеться слід багатьох інших звинувачень.
 
Зокрема і в співробітництві свого часу з комуністичними спецслужбами, і маніпулюванні громадською думкою через ЗМІ, які йому належать. А Бабіш є найбільшим чеським медіамагнатом.
 
Сам Бабіш відкидає всі звинувачення. Та й проєвропейським політиком його важко назвати. Програма політ­сили Бабіша, з якою вона виходила на вибори, декларувала серед іншого і такі пункти, як недопущення запровадження євро у Чехії, протидія прийому біженців та спротив поглибленню співпраці в рамках Європейського Союзу. 
 

ДО РЕЧІ

На дострокових виборах до парламенту в Японії правляча коаліція нижньої палати на чолі з прем’єр-міністром Сіндзо Абе отримала дві третини парламентських місць, повідомляє «Рейтер». За попередніми даними, це 311 з 465 місць у нижній палаті.
 
Зміцнення парламентських позицій правлячої партії прем’єр Абе має використати для перенаправлення урядом податкових надходжень та напрацювання конкретніших рішень щодо кризи на Корейському півострові у зв’язку з ядерними провокаціями Північної Кореї.
 
Місцеві ЗМІ наголошують на тому, що таким чином Абе став першим у новітній історії Японії прем’єр-міністром, який обійматиме свою посаду третій термін поспіль.