На Київщині взялися відроджувати традиції спортивної риболовлі

24.10.2017
На Київщині взялися відроджувати традиції спортивної риболовлі

Риба клює там, де вона є.

На жовтневі змагання зі спортивного вилову риби на березі Верхнього озера у селі Круглик Києво-Святошинського району зібралося понад півсотні учасників.

 

Серед дев’ятнадцяти команд, що приїхали поборотися за звання най­вправніших рибалок, зустрічалися назви й інтригуючі («Барракуда», «Кракен», «Копай», «На гачку»), і традиційні («Рибачки», «Грибники»), й обнадійлива «Мрія».

 

Дехто з учасників поважного зібрання, організованого за ініціативою профкому державного підприємства «Антонов» і активного сприяння філії «Антонов-Агро», добиралися зі спортивним знаряддям до місця зустрічі на власних авто, але більшість доставив Антоновський автобус «Богдан».

 

Його водій, Юрій Іванович Гнетило (команда «Чайка»), також виявився любителем рибної ловлі, тому цього теплого осіннього дня поєднав роботу з хобі.

 

Уродженець Чернігівщини, який виріс на Десні, впевнений, що найсмачніша риба водиться саме у цій річці його дитинства.

Втім, спогади про малу батьківщину лише пробудили у ньому азарт спробувати рибацької вдачі на Верхньому озері.

Зустрічалися й чотирикілограмові 

На Верхньому озері водяться білий амур, короп, окунь, толстолоб, судак і навіть щука. Від місцевих старожилів почула й про чотирикілограмового сома, якого витягли років десять тому.
 
Любительську риболовлю переважно практикують на Нижньому озері, а Верхнє більше орієнтоване на промисловий вилов риби. Єдиний рибовод місцевої філії «Антонов-Агро» сіткою виловлює рибу, яку потім постачають на ДП «Антонов».
 
Наприклад, за травень-вересень він спіймав близько шести тонн риби! Крім того, за сезон (весна-осінь) у рибному господарстві філії переробляють до десяти тонн куплених оселедця, скумбрії, мойви.
 
Рибу коптять на дубових дровах. Продукція реалізується на ДП «Антонов» та через крамницю «Круглик».
 
«За дев’ять місяців цього року виручка по озерах Верхньому та Нижньому перевершила 1,3 мільйона гривень. Зокрема, виручка за аматорську риболовлю становить 777 тисяч гривень, продаж живої риби — 188 тисяч гривень, послуги — 384 тисячі гривень (користування катамаранами, будиночками, альтанками, шампурами, дровами). Цьогорічні дані тримаються на рівні показників аналогічного періоду минулого року», — розповідає директор філії «Антонов-Агро» Михайло Михайлович Ступерський.
 
Озера та риба, що в них водиться, є одним із беззбиткових напрямів діяльності «Антонов-Агро».
 
Наприклад, для сторонніх відвідувачів вранішня риболовля на Верхньому озері коштує 200 гривень, а релакс із вудкою цілий день — 350 гривень.
 
Хоча цього року у філії заїжджих рибалок стало менше, нам удалося їх побачити і в день змагань.
 
Причому з непоганим уловом — величенькими судаками та щуками у кошику. Цього літа біля Верхнього озера організували зону відпочинку, звідки бажаючі також мали змогу помилуватися чудовим краєвидом з альтанок, розташованих на березі.

Юшка та сюрпризи

Змагання Антоновців зі спортивної риболовлі стартували о 9.40. Тоді як учасники команд зосереджено спостерігали, чи клює риба, їхні вболівальникі — дружини представників команди «Гараж» Олександра Габітова та Максима Шаповалова — на мангалі готували апетитний курячий шашлик.
 
Вони розповіли, що вже років п’ять виїжджають порибалити сім’ями. Тому до їхнього похідного комплекту, окрім рибальського знаряддя, входять не тільки мангал, а й стіл та намет.
 
До речі, на березі Верхнього озера це був не єдиний мангал із шашликами. Бо справжній, досвідчений рибалка зосереджений не лише на рибі єдиній.
 
О чотирнадцятій змагання завершилися. Почесна комісія під керівництвом тричі чемпіона з рибної ловлі ДП «Антонов», директора програми Ан-70 Володимира Федоровича Шмирьова оголосила призові місця у командному заліку.
 
Перше місце цього разу посіла команда «Грибники» (207 балів), капітан команди — Андрій Совенко, другий учасник — Марія Василь.
 
Друге місце дісталося команді «Бриз» (152 бали), капітан команди — Олег Ковтун, другий учасник — Олександр Даниленко.
 
Третє місце посіла Lucky Fishers (148 балів), капітан команди — Олександр Лещенко, другий учасник — Олександр Суворов.
 
В особистому заліку перші три призові місця розподілилися відповідно: Андрій Совенко, Олександр Суворов, Олександр Даниленко.
 
«Після утворення в структурі проф­кому держпідприємства молодіжної комісії з питань роботи із молоддю громадська робота та активність членів профспілки значно пожвавішала, відновлюються раніше напрацьовані традиції. Так, за ініціативою голови молодіжної комісії Віктора Коваля створили та затвердили Положення про проведення спортивної риболовлі. Віктор став основним виконавцем усіх підготовчих заходів, що тривали з кінця липня до шостого жовтня», — розповідає голова профкому ДП «Антонов» Віктор Петрович Гуска.
 
Профком відкорегував статті витрат профбюджету та придбав кубки, медалі, призи для учасників змагань. Значний внесок та творчий підхід до організації заходу виявив член профкому, художник-конструктор Денис Олейник.
 
Після нагородження кубками та медалями переможців змагань, профком приготував для учасників конкурсу сюрприз: кожен член профспілки отримав коробочку під снасті, а всі учасники змагань — пам’ятний значок «Ан-2».
 
А потім господарі філії «Антонов-Агро» пригостили всіх смачною юшкою та кулішем. По дорозі до Києва водій «Богдана» щиро радів: саме про таку функціональну коробочку під снасті він давно мріяв. Подарунок припав до душі.
 
— Адміністрація і профком ПО ПАУ ДП «Антонов» намагаються відродити втрачені традиції роботи з молоддю, — каже віце-президент-виконавчий директор Віктор Федорович Семенцов. — Плануємо організувати конкурс на кращого молодого робітника, заїзди вихідного дня у дитячому-оздоровчому комплексі «Антей» для молоді. Наш досвід свідчить, що не все для людей визначається грошима. Потрібно згуртуватися, щоб і в праці і на відпочинку бути одним колективом. Думаю, що любителі риболовлі від такого свята отримали задоволення та азарт, і краще працюватимуть. Маю надію, що згодом учасників таких змагань стане більше.

Спогади чемпіона

Триразовий чемпіон із рибної ловлі ДП «Антонов», директор програми «Ан-70» Володимир Федорович Шмирьов у риболовлі особа легендарна.
 
Він розповідає, що традиції змагатися у цьому виді спорту на підприємстві виникли давно, але активний вид відпочинку з різних причин останнім часом не підтримувався. Проводили змагання тільки з підльодного лову.
 
— Організатором змагань із зимової рибалки багато років був завідувач спортивного сектору нашої фірми Арсен Олександрович Колонтар. Щороку два повних автобуси співробітників виїжджали в різні місця (на Київське або Канівське водосховища, під Корнин) і змагалися. У 1987 році я виступав у складі команди «Мотор». Став чемпіоном, спіймавши найбільшу рибу. Того року нам уперше від профкому роздали грошові призи. Оскільки я був переможцем у двох номінаціях (у командних змаганнях, за найбільшу виловлену рибу) та друге місце в особистому заліку, то отримав 220 рублів при середній зарплаті конструктора... 200 рублів (!). Цю подію ми тоді добре відзначили...
 
Беззмінним капітаном нашої команди був провідний інженер-конструктор КО-17 Віктор Васильович Пролєєв. До речі, він написав книгу «Ловля риби в водоймищах Київської області». У мене є її перше видання від 1976 року. Тоді на друкарській машинці було зроблено всього шість примірників, тому що більше не пробивалося, а пізніше Віктор Васильович видав версію книги друкованим тиражем. Після тре­тьої перемоги команди «Мотор» я отримав перехідний кубок, який тепер зберігається в моєму кабінеті. Радий тому, що традиції з проведення змагань з рибної ловлі на ДП «Антонов» відновлюються.
 
Під час риболовлі на Верхньому озері могли у цьому пересвідчитися. Рибалки — це як, правило, жайворонки. Вони рано прокидаються. Сови дуже рідко стають рибалками. Думаю, спрацьовують гени добувати щось, займатися полюванням. Як правило, всі мисливці на 90% рибалки, але не всі рибалки — мисливці. Це другий стиль, організація роботи. Якщо рибалка має час подумати, то при полюванні мисливець має за лічені секунди прийняти рішення. Тут інший адреналін. У риболовлі головне не улов, а бажання брати участь у цьому процесі, спостерігати природу, світанки й закати, чекаючи коли клюне рибка...
 
Рибна ловля — це спосіб виразитися, перехитрити, щоб виманити рибу... Найкращий час для ловлі коропа травень—червень. Восени він готується до зими, нарощує жир. Щоб упіймати рибу, треба багато знати, вивчати її звички. Трофейні екземпляри як правило, ловлять на горох, з правильним прикормленням. Усе, що не подобається, короп викидає через зябри. Його можна також спіймати на ґудзик на шовковій нитці. До риболовлі потрібно готуватися. Нині в інтернеті все можна прочитати. А раніше я користувався книгою Леоніда Сабанєєва «Життя і ловля прісноводних риб», перше видання якої вийшло ще в 1954 році. Мені його дядько Яків подарував. Там описуються види риб, їхні уподобання, способи риболовлі, водоймища. Багато порад є актуальними і сьогодні. 
 
У командному заліку перше місце посіла команда «Грибники», а в особистому — її капітан Андрій Совенко.