Нацбанк заборонив обіг російських рублів із окупованим Кримом

19.10.2017
Зухвалості північного сусіда немає меж, і черговий вибрик «братів» допік цього разу вже Нацбанк України — днями НБУ заборонив банкам (їхнiм філіям, відділенням) і фінансовим установам України здійснювати касові, в тому числі валютно-обмінні, операції з банкнотами (банківськими білетами) та монетами Центрального банку Російської Федерації із зображенням мап, символів, будівель, пам’ятників, пам’яток археології, архітектури, історії, краєвидів та будь-яких інших об’єктів, розташованих на окупованих Російською Федерацією територій України, які містять тексти, що стосуються окупації Росією українських адміністративно-територіальних одиниць.
 
Крім того, заборона поширюється на операції, що здійснюються під час купівлі чи продажу готівкової іноземної валюти між банками.
 
Також попереджено фінансові установи та ПАТ «Укрпошта»: їм категорично заборонено під час здійснення виплати переказів приймати чи видавати готівку іноземної валюти — банкноти (банківські білети) та монети Центрального банку Російської Федерації із вищевказаними зображеннями. 
 
Ці рішучі кроки встановлено постановою правління НБУ від 13 жовтня 2017 року № 103 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України та проведення деяких валютних операцій», яка набула чинності вже з 17 жовтня.
 
Документом внесено зміни до двох інструкцій: про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України та про ведення касових операцій банками в Україні. 
 
А пояснюється таке рішення НБУ метою захисту суверенітету й територіальної цілісності України та вимогами статей 17, 99 Конституції України, статей 7, 15, 25, 30, 44, 45, 56 Закону України «Про Національний банк України», статті 12 Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України», Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».
 
Варто й пересічним українцям, які з тих чи інших причин мають справу з грошима РФ, уважніше придивлятися до валюти-«нон-ґрата», аби в їхнiх кишенях не залишилися нікому не потрібні на території нашої держави «фантики» й монети окупантів.