«Шахтар» здобув вольову перемогу й зробив перший крок назустріч плей-оф Суперліги

19.10.2017
«Шахтар» здобув вольову перемогу й зробив перший крок назустріч плей-оф Суперліги

Маючи складнощі з адаптацією в «Шахтарі», бразилець Бернард нарешті забив дебютні м’ячі за «гірників» у Лізі чемпіонів. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Один із вітчизняних футбольних агентів, коментуючи дебют натуралізованого бразильця Марлоса за збірну України в найвідповідальніший для неї момент зазначив, що для того, аби Ромеро Бонфім заграв у складі «синьо-жовтих» на повну потугу, йому на допомогу потрібно натуралізувати ще чотирьох-п’ятьох його співвітчизників.

 
Жарти жартами, але в них є частина правди. І те, що українські «збірники» «Шахтаря» з бразильцями та без них, за великим рахунком, грають у різний футбол, вкотре продемонстрував лігочемпіонський поєдинок «гірників» у Роттердамі.
 
 
Опинившись у не зовсім сприятливих обставинах — пропустивши першими від місцевого «Фейєнорду» та залишившись наприкінці матчу в меншості, Андрій П’ятов та південноамериканська компанія донецького клубу, зрештою, здобули вольову перемогу, головними авторами котрої стали саме донецькі бразильці.
 
 
Іще за румуна Луческу в донецькому клубі відбувся чіткий розподіл ролей між українськими та зарубіжними футболістами.
 
На перших були покладені більшою мірою захисні обов’язки, натомість чарівники м’яча з Бразилії займалися креативною роботою.
 
Новий очільник «гірників» португалець Пауло Фонсека не став змінювати в команді стару схему, яка впродовж минулих сезонів довела свою високу ефективність, хоча й був змушений переналаштовувати донецький оркестр під нових виконавців.
 
Варто визнати, що наступники Вілліана, Фернандіньйо, Кости, Тейшейри в «Шахтарі» не одразу стали лідерами команди.
 
Фред, Бернард, Ісмаїлі, аргентинець Феррейра — усі вони не один сезон звикали до нових для себе обставин, довго перебуваючи в тіні, умовно кажучи, старожилів клубу.
 
Без сумніву, тиснув на молодих хлопців iз Південної Америки й авторитет багаторічного капітана «Шахтаря» — 35-річного хорвата Даріо Срни.
 
Утім несподіване — обумовлене допінговою історією — його падіння з футбольної орбіти змусило легіонерів «помаранчево-чорних» активізувати всі свої резерви.
 
Хоча, думається, неприємна історія з капітаном розтормошила всіх «гірників», яким тепер потрібно грати «за себе та за того хлопця». 
 
Як і у матчі другого туру ЛЧ проти «Манчестер Сіті», на поєдинок із «Фейєнордом» «гірників» з капітанською пов’язкою вивів бразилець Тайсон.
 
Традиційне місце в «основі» «Шахтаря» отримав і його напарник по півзахисту Марлос. Загалом, розподіл ролей у різних ланках більш ніж традиційний для донецького клубу.
 
Хіба що на місці, де впродовж останнього десятиріччя практично беззмінно панував легіонер iз Хорватії, проти «Фейєнорду» грав захисник національної збірної України Богдан Бутко.
 
При цьому пару йому на правому фланзі склав новоспечений колега по українській збірній Марлос. Власне, удвох вони й організували переможний м’яч у ворота «Фейєнорда».
 
Марлос дочекався забігання Бутка, віддав йому на хід, а той зробив чітку й вивірену верхову передачу на Бернарда, котрий ударом головою приніс «гірникам», як виявилося, вольову перемогу.
 
Що цікаво, у протистоянні з аутсайдером своєї «пульки», де, нагадаємо, український клуб має статус першого сіяного, Бернард відзначився «дублем», забивши при цьому свої перші голи в Лізі чемпіонів.
 
Загалом, як свідчить статистика, у вівторок у Роттердамі «Шахтар» здобув свою першу за п’ять років вольову перемогу, тобто зміг виграти матч, у якому все могло завершитися поразкою.
 
Завдяки успіху в Голландії команда Фонсеки з шістьма очками після першого кола групового раунду посідає у своєму квартеті друге (слідом за лідером з Манчестера, котрий має стовідсотковий результат) місце.
 
Як кажуть самі «гірники», максимально можливий доробок у протистоянні з «Фейєнордом» дозволить їм суттєво наблизитися до плей-оф ЛЧ-2017/2018. Однак наразі зроблено лише перший крок... 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 3-й тур. Група F. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Наполі» (Італія) — 2:1, «Фейєнорд» (Голландія) — «Шахтар» (Україна) — 1:2 (Бергейс, 8 — Бернард, 24, 54; вилучення: Ракицький, 75 («Ш»)).
Турнірне становище: «Манчестер Сіті» — 9, «Шахтар» — 6, «Наполі» — 3, «Фейєнорд» — 0.
Група Е. «Спартак» (Росія) — «Севілья» (Іспанія) — 5:1, «Марібор» (Словенія) — «Ліверпуль» (Англія) — 0:7. 
Турнірне становище: «Ліверпуль», «Спартак» — 5, «Севілья» — 4, «Марібор» — 1.
Група G. «Монако» (Франція) — «Бешикташ» (Туреччина) — 1:2, «Лейпциг» (Німеччина) — «Порту» (Португалія) — 3:2.
Турнірне становище: «Бешикташ» — 9, «Лейпциг» — 4, «Порту» — 3, «Монако» — 1.
Група Н. «Реал» (Іспанія) — «Тоттенхем» (Англія) — 1:1, АПОЕЛ (Кіпр) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 1:1 (Ярмоленко («Б») — до 82 хв.).
Турнірне становище: «Тоттенхем», «Реал» — 7, «Боруссія» (Д), АПОЕЛ — 1.