У Кельні проходить німецько-український форум харчових продуктів

11.10.2017
Понад три десятки українських компаній стали учасниками Третього німецько-українського форуму харчових продуктів в рамках однієї з найбільших світових виставок у галузі виробництва харчових продуктів та гастрономії «Ануга 2017», яка цими днями проходить у Кельні.
 
Форум організовує проект «Агроторгівля України» за підтримки київської та німецько-української торговельно-промислових палат.
 
Професійна виставка «Ануга» збирає виробників продуктів харчування та представників рітейлу і гастрономії з усього світу.
 
Цього разу до Кельна приїхало чимало представників малих і середніх підприємств, для деяких це перший досвід представництва на заходах такого рівня.
 
Вихід малих та середніх компаній з аграрною та харчовою продукцією на ринки Німеччини важко переоцінити.
 
«Ми вдячні уряду ФРН та особливо федеральному міністерству продовольства та сільського господарства за постійну підтримку України в її євроінтеграційних реформах. Спільні проекти в усіх галузях АПК є важливим фактором прискорення процесу євроінтеграції нашої країни і дуже практичним інструментом формування спільного економічного простору принципово нової якості», — зазначає заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева. 
 
Останніми роками спостерігається помітне зростання аграрного експорту до ФРН, зокрема з таких позицій, як зернові культури, олія, кондитерські вироби, соки.
 
Вже 288 українських агрокомпаній мають право на експорт продукції до європейського ринку, з них 108 — виробники харчової продукції.
 
Це є практичними результатами Угоди про асоціацію між ЄС та Україною та Угоди про вільну торгівлю, які дають підстави говорити про позитивний вплив даних процесів на аграрну та харчову галузі України.
 
При цьому ФРН є одним із найпотужніших торговельних партнерів для нас та пріоритетною країною в рамках розвитку торгівлі, відповідно до розробленої Національної експортної стратегії України.
 
За результатами 2016 року, експорт української аграрної та харчової продукції до ФРН становив $ 244,7 млн.
 
Ключові товари: олія соняшникова — $8,7 млн., макуха — $7,8 млн., зернові культури — $2,6 млн., кондитерські вироби з цукру — $ 2,076 млн., шоколад — $ 1,3 млн., вироби з тіста без дріжджів — $ 3,8 млн.
 
Імпорт протягом попереднього року склав у сумі $ 378,3 млн. Уже за 8 мі­сяців 2017 року експорт з України до ­Німеччини становить $ 167,5 млн., з яких зернові культури — $ 1,4 млн., ­ма­куха — $ 4,1 млн., кондитерські ­вироби з цукру — $ 1,7 млн., шоколад — $ 0,8 млн., вироби з тіста без дріжджів — $ 3,05 млн., хлібобулочні, кондитерські вироби, з вмістом або без вмісту какао — $ 3,6 млн., томати, приготовлені або консервовані без додавання оцту чи оцтової кислоти — $ 2,4 млн., соки фруктові — $ 3,06 млн. Імпорт протягом згаданого періоду склав $ 274,5 млн.