Тернополяни через злісних боржників місяцями сидять без гарячої води

19.09.2017
Схоже, що тернопільські комунальники зайшли в глухий кут із постачанням населенню гарячої води, хоча не без вини частини цього самого населення.
 
З 7 серпня жодна міська котельня не гріє воду для споживачів. Причина — їх заборгованість перед «Тернопільміськтеплокомун­енерго», що на сьогодні складає близько 34 млн. гривень.
 
Упродовж кількох днів наприкінці серпня гаряча вода з кранів, правда, текла — це міська влада зробила такий подарунок до Дня незалежності України та Дня міста.
 
Однак у цілому тисячі жителів Тернополя вимушені обходитися без гарячої води вже по 2-3 місяці, бо в багатьох будинках вона зникла ще на початку літа, коли котельні почали на кілька тижнів зупиняти для щорічної профілактики, після чого їх так і не запустили.
 
Постійні заклики комунальників погасити заборгованість хоча б наполовину особливого ефекту не дали (дуже можливо, що більшість боржників фінансово неспроможні це зробити) — загальний борг за весь час зменшився лише приблизно на чотири з половиною мільйони.
 
Неодноразові судові позови щодо злісних боржників комунальне підприємство хоч і вигравало, однак ті не спішать гасити борги навіть за рішеннями суду.
 
А від’єднати їх від центральної мережі, як стверджують комунальники, наразі немає технічної можливості.
 
Відтак нещодавно керівництво «Тернопільміськтеплокомуненерго» «порадувало», що гарячу воду, найімовірніше, не буде можливості централізовано постачати аж до початку опалювального сезону, тобто до середини жовтня. 
 
Не дивно, що обурення тих, хто боргів перед комунальниками не має, але вимушений тривалий час жити без елементарних зручностей, вже сягає критичної межі.
 
На сайті міської ради вже зареєстровано електронну петицію з вимогою «відновити подачу гарячої води і припинити геноцид тернополян».
 
А студенти Тернопільського національного економічного університету офіційно заявили, що якщо води і надалі не буде, то вони вдаватимуться до масових акцій протесту.
 
Про це, зокрема, йдеться у зверненні студентського профкому до міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика, міського голови Тернополя Сергія Надала та директора КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрія Чумака.
 
Студенти аргументують свою вимогу тим, що їхній навчальний заклад заборгованостей за гарячу воду не має, а її вартість входить у загальну вартість проживання в гуртожитках.