В Одесу направлять найкращих слідчих, аби розслідувати загибель дітей

19.09.2017

Страшна пожежа в дитячому таборі «Вікторія» в Одесі сколихнула громадськість і поставила під питання легітимність нинішньої міської влади.

Хроніка

Займання сталося в ніч на суботу, 16 вересня, близько 23:30, iмовірно, в кімнаті керівника хореографічного ансамблю «Адель» (діти отримали безплатні путівки до табору за свої творчі здобутки. — Ред.).
 
Перші підрозділи ДСНС прибули на місце вже через 5 хвилин, але ще хвилин 40 не могли налагодити гасіння.
 
Вода в гідранті була під недостатнім тиском, пожежний резервуар — без води. Дітей виводили з будівлі своїми силами — старші допомагали молодшим.
 
Двох дітей ушпиталили з отруєнням чадним газом, одну дитину — з тріщиною у хребті (зараз їхньому життю нічого не загрожує).
 
Наразі загиблими вважають трьох дівчат, але офіційного підтвердження смерті третьої дитини ще немає.
 
Батьки досі сподіваються, що 12-річна Сніжана Арпентій жива, розшукують її в прилеглих до табору районах. 

Експертиза

Причини трагедії не називають, тож, щоб попередити чутки, експертизу почали проводити громадські експерти.
 
Активіст, біохімік Владислав Балинський (його експертний висновок став важливим при розгляді справи пожежі в будинку Профспілок 2 травня. — Ред.) по гарячих слідах прибув на місце пожежі й провів свою експертизу:
 
«Згідно з ДБН 360-92** матеріал iз такими показниками горіння, який був використаний у цьому випадку (сосновий, ялиновий кругляк), не допустимий до використання в дитячих спальних приміщеннях», — зазначає у своєму висновку експерт.
 
Після огляду вцілілих корпусів з’ясувалося також, що електропроводка там проведена зі значними порушеннями.
 
Закріплена вона безпосередньо на дерев’яні стіни. Про проблеми із заземленням свідчили й самі діти.
 
Вони розповідали, що вода в душі та кранах «била» струмом.
 
Верхній шар, яким був покритий зруб, виявився легкозаймистим, це активісти наочно продемонстрували у своєму відео й висловили підозру, що це звичайна горюча оліфа, а не спецрозчин.
 
А от висновків офіційних експертів досі не оприлюднено.

Хто винен і що робити?

У день трагедії батьки та небайдужі одесити прийшли до міської ради з вимогами, щоб мер міста Геннадій Труханов особисто вийшов і відповів, кого покарають за цей злочин.
 
Утім він обрав тактику вичікування. Попри спроби силового прориву до будівлі мерії чиновник так і не з’явився. 
 
Зустрітися погодився лише з батьками постраждалих. Їм він укотре заявив, що в експлуатацію будівлю передали в робочому стані, в її безпеці не було сумніву, адже за такою технологією побудовано бази відпочинку на Західній Україні.
 
Сім’ям загиблих Труханов пообіцяв грошові компенсації — 200 тис. грн., травмованим дітям — 100 тис. грн., решті постраждалих — по 20 тис. грн. 
 
Для приборкання активістів почалась інформаційна кампанія, мовляв, вони проплачені політичними опонентами й вирішили попіаритися на трагедії.
 
Батьки підтримали позицію міської влади. На подальшій спільній зустрічі з «губернатором» Одещини вони фактично вигнали iз зали представників громадськості.
 
Утім це не зупинило одеситів, вони формують громадський штаб, складають список відповідальних за пожежу чиновників (він уже налічує 14 пунктів).
 
На 20 вересня призначено акцію протесту під міською радою. Намірів не приховують — добитися відставки Труханова, а в ідеалі — ради в повному складі.
 
Прокуратура області вже проводить обшуки в профільних установах. Тим часом Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив голові МВС Арсену Авакову та голові Нацполіції Сергію Князєву сформувати групу з найкращих слідчих, щоб розслідувати резонансну справу.