Стратегія для фермера: уряд затвердив програму підтримки малого агробізнесу

15.09.2017
Стратегія для фермера: уряд затвердив програму підтримки малого агробізнесу

Фермерам гарантують системну державну підтримку.

Постанову «Про схвалення Концепції розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018–2020 роки» Кабмін прийняв 13 вересня.
 
 
Вона формує організаційні, правові та фінансові передумови для розвитку фермерських господарств та сільськогосподарських кооперативів, покращення матеріально-фінансового становища сільського населення.
 
 
Документ підготувало Мінагрополітики у співпраці з Асоціацією фермерів та приватних землевласників — найбільшим професійним об’єднанням аграріїв України.
 
 
«Новий якісний рівень, на який ми маємо підняти фермерство, дасть можливість створити нові робочі місця, наситити якісними продуктами внутрішній ринок та забезпечить розвиток національної економіки», — прогнозує Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
 
Презентуючи проект, перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк акцентував на тому, що тільки системна державна підтримка дозволить реалізувати виробничий та соціальний потенціал фермерських господарств, сприятиме розвитку сільських територій:
 
«Впровадження системної підтримки фермферства дозволить збільшити виробництво валової продукції сільського господарства удвічі за три роки та розвинути переробку сировини всередині країни. Це забезпечить зростання валютної виручки від аграрного експорту та підвищить маржинальність для суб’єктів господарювання.
 
У наступному році уряд пропонує закласти в держбюджеті рекордну суму на підтримку фермерських господарств — 1 мільярд гривень. Продовжать також надавати пільгові кредити, частково компенсовуватимуть вартість сільськогосподарської техніки та обладнання.
 
Програма включає в себе фінансові інструменти підтримки виробництва тваринницької продукції, садівництва, виноградарства та переробки сільськогосподарської продукції, здешевлення агрокредитів і агрострахування та підтримку фермерів-початківців.
 
Заплановано проведення спеціальних земельних аукціонів на право оренди земель під садівництво, виноградарство, хмелярство та вирощування органічної продукції.
 
Концепція стимулюватиме набуття господарствами статусу фермерів та об’єднання фермерів у кооперативи.
 
Прес-служба Мін­агрополітики повідомляє, що у результаті реалізації Концепції очікується збільшення частки фермерських господарств у виробництві валової продукції сільського господарства до 12 відсотків, зростання кількості робочих місць у п’ять разів (зі ста тисяч до півмільйона), технічне переоснащення фермерів.
 
На десять відсотків планують також за цей період розширити площі під органічними культурами.