ЗНО-2018: з якими новаціями стикнуться випускники наступного року

12.09.2017
Новий навчальний рік щойно розпочався, але розслаблятися школярам ніколи.
 
Вже набрав чинності наказ Міністерства освіти і науки, в якому, зокрема, йдеться про особливості ЗНО-2018 з англійської, іспанської, німецької та французької мов.
 
Відтепер ці тести будуть двох рівнів складності — B1 і B2.
 
Також вони включатимуть частину «Розуміння мови на слух»: прослуховування звукових фрагментів і виконання завдань до них.
 
Тест рівня B2 складатимуть випускники 2018 року, яким зараховуватимуть результат ЗНО з іноземної мови як оцінку за державну підсумкову атестацію та які вивчали цю мову на профільному рівні.
 
Нагадаємо, що державна підсумкова атестація (ДПА) — випускні іспити, які складають випускники початкової (4 клас), основної (9 клас) та старшої (11 клас) школи, а також професійно-технічних і вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації.
 
Державна підсумкова атестація проводиться наприкінці навчального року в навчальному закладі. 
 
Згідно із загальноєвропейськими рекомендаціями з мовної освіти, існує шість рівнів володіння мовою, які були розроблені Асоціацією мовних експертів ALTE: інтродуктивний (B1), середній (A2), рубіжний (B1), просунутий (B2), автономний (C1) і компетентний (C2).
 
Вони охоплюють проміжок від базового до практично бездоганного рівня володіння мовою. На них зорієнтовані навчальні посібники з будь-якої європейської мови, довідники, словники, тести.
 
Рівень B1 передбачає, що особа може розуміти основний зміст мовлення на теми близькі й такі, що часто вживаються на роботі, під час навчання та дозвілля тощо.
 
Учень, який успішно здолав рівень B1, може просто і зв’язно висловитися на знайомі теми, описати досвід, події, власні сподівання.
 
Рівень B2 передбачає, що особа може розуміти основні ідеї тексту як на конкретну, так і на абстрактну тему, в тому числі й дискусії за фахом.
 
Учень, який претендує на рівень B2, може вільно спілкуватися з носіями мови, здатен чітко, детально спілкуватися з багатьох тем, а також висловлювати свою думку з певної проблеми; наводити різноманітні аргументи за і проти. 
 
Учням і батькам варто знати, що ЗНО-2018 відбуватиметься з 22 травня по 14 липня.
 
Кожен зареєстрований учасник матиме право скласти тести з 4 навчальних предметів (усього їх 11 — українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька, французька мови).
 
Випускникам шкіл результати ЗНО з трьох предметів зараховуватимуться як результати державної підсумкової атестації.
 
Ці учасники мають обов’язково скласти: українську мову і літературу; математику або історію України (на вибір); ще один предмет із переліку (історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька, французька мови).
 
Зміст тестів відповідатиме програмам ЗНО, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки від 3.02. 2016 року №77. 
 
Окрім випускників шкіл, 2018 року ЗНО з української мови і літератури проходитимуть учні (студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації, які у 2018 році здобудуть повну загальну освіту.
 
Таким учасникам результати тестування зараховуватимуться як оцінки за державну підсумкову атестацію для їхнього атестату про повну загальну середню освіту.