Київ записали до десятки найгірших для проживання міст світу

18.08.2017
Київ записали до десятки найгірших для проживання міст світу

Жити в Києві так само «комфортно», як у відсталих країнах Африки.

Щойно оприлюднено цьогорічний рейтинг 140 найкомфортніших (і некомфортних) для проживання міст світу.
 
Цей перелік готують щороку спільно міжнародна консалтингова компанія у галузі людських ресурсів «Мерсер» та британський аналітичний центр Economist Intelligence Unit при бізнесовому журналі «Економіст».
 
Індекс якості міського життя укладається за 30 показниками, які об’єднані в п’ять контрольних груп, що визначають умови життя в досліджуваних містах: стабільність, охорона здоров’я, культура та довкілля, освіта, інфраструктура.
 
За кожним із цих п’яти критеріїв місто отримує оцінку від 0 (найгірше) до 100 (найкраще) балів. Далі виводиться загальна середня оцінка міста. 
 
Сьомий рік поспіль перше місце у рейтингу займає австралійський Мельбурн, який, на думку укладачів рейтингу, є найкомфортнішим для проживання містом світу.  
 
Його загальна оцінка становить 97,5 бала. Охорону здоров’я, освіту та інфраструктуру в цьому місті експерти оцінили на 100 балів, стабільність — на 95, культуру і довкілля — на 95,1.
 
Друге за комфортом місто в світі — Відень, на третій сходинці — канадський Ванкувер.
 
До першої десятки також потрапили (місця з четвертого по десяте) Торонто (Канада), Калгарі (Канада), Аделаїда (Австралія), Перт (Ав­стралія), Окленд (Нова Зеландія), Гельсінкі (Фінляндія) та Гамбург (Німеччина).
 
Останню десятку в списку комфортних для проживання міст світу відкриває на 131-му місці... Київ.
 
Загальний бал столиці України — 47,8, а за п’ятьма визначальним критеріями: стабільність — 35, охорона здоров’я — 54,2, культура та навколишнє середовище — 48,6, освіта — 75, інфраструктура — 42,9. Київ є єдиним європейським містом в останній десятці.
 
Компанію столиці України там склали (місця із 132-го по 140-ве): Дуала (Камерун), Хараре (Зімбабве), Карачі (Пакистан), Алжир (Алжир), Порт-Морсобі (Папуа Нова Гвінея), Дакка (Бангладеш), Тріполі (Лівія), Лагос (Нігерія), Дамаск (Сирія).
 
Все це міста з найбільш упосліджених країн світу чи країн, де точаться війни. Прикро, що нас закинуло аж на такі задвірки світу. 
 
В оприлюдненому позавчора дослідженні подається ще один критерій — найбільший прогрес і найбільший регрес в якості міського життя, які досягли 140 учасників списку.
 
І, увага, тут Київ вже є світовим лідером за регресом якості та комфортності життя в ньому: мінус 21,4 відсотка!
 
Погіршення якості життя впродовж останніх п’яти років також зазнали мешканці Дамаска (триває громадянська війна) — 16,1%, Тріполі (також громадянська війна) — 6,2%, Детройта (заворушення на расовому ґрунті) — 5,7% та Москви — 5,6%.
 
Москва, яка також  біля дна списку, та Київ потрапили до цієї ганебної п’ятірки не через війни, а завдяки злочинній діяльності (чи бездіяльності) міських влад у містобудуванні, безконтрольному зведенню багатоповерхівок та нищенню історичного обличчя міст. 
 
За бажання влади, навіть у не дуже багатих країнах можна досягти прогресу. Так найбільше покращення міського життя впродовж останніх п’яти років спостерігалося в Тегерані (Іран) — +5%, Дубаї (ОАЕ) — +4,6%, Абіджані (Кот-д’Івуар) — +3,8%, Хараре (Зімбабве)— +3,2% та Коломбо (Шрі-Ланка) — +2,5%.
 
Так, столиця Зімбабве разом iз Києвом входять до останньої десятки міст світу з найнижчою якістю життя, але там намітився хоч який прогрес, а в Києві — гігантський регрес.
 
Якщо так триватиме й далі, то через наступні п’ять років столиця України опуститься на дно списку і в нас житиметься гірше, ніж у Зімбабве чи у Новій Гвінеї. 
 
Бо не може бути комфортним для життя місто, де нормально не працює громадський транспорт, кульгає охорона здоров’я, в якому місяцями залишаються пересохлими крани для гарячої води, навіть при  спеці в +35.
 
Ми починаємо погано пахнути, і цей запах вже вловили укладачі цьогорічного рейтингу.