Щастя на ім’я кавун: чим корисна для організму найбільша ягода

08.08.2017
Щастя на ім’я кавун: чим корисна для організму найбільша ягода

Під час сезону налягайте на кавуни: найбільша ягода дуже корисна для здоров’я.

Кавуни не просто смачні, а й дуже корисні. І нині, коли триває сезон найбільшої ягоди, варто нагадати собі цілющі властивості кавуна.
 
М’якiть його плодів містить від 5 до 13 відсотків цукру (фруктоза, глюкоза), а також білки, пектини, кальцій, натрій, магній, каротин, фосфор, калій, залізо.
 
Крім того, кавуни багаті на вітаміни В1, В2, РР, фолієву кислоту, вітамін С. Навіть насіння кавуна корисне — його хімічні властивості подібні до мигдальної олії.
 
Кавуни мають здатність очищати організм від шлаків, насичують його вологою і вітамінами, допомагають «тримати вагу», і є чудовою альтернативою солодощам — навіть для діабетиків.
 
Кавун справляє дуже сильний сечогінний ефект — тому на ці ягоди особливо чекають ті, хто має проблеми з нирками.
 
Смачна велика ягода добре вимиває пісок і навіть розчиняє камінці.
 
Кавун забезпечує протизапальний ефект для організму, нормалізує обмін речовин, покращує перистальтику кишечнику, справляє жовчогінний ефект, зміцнює імунітет.
 
Корисний він для роботи печінки. Його радять вживати хворим на гепатит А, цироз, при жовчнокам’яній недузі і хронічному циститі (запаленні сечового міхура).
 
Лікарі рекомендують налягати на кавуни при закрепах, при гнійних процесах у кишечнику.
 
Кавун виводить холестерин, тому, аби запобігти атеросклерозу, попередити подагру, артрити й ожиріння, варто наїдатися кавунів під час сезону.
 
Згiдно з останнiми дослiдженнями американських учених, у кавунi мiстяться амiнокислоти, які позитивно впливають на серце та судини.
 
Для лікувального ефекту дієтологи рекомендують протягом тижня з’їдати щодня 2-2,5 кiлограма кавунiв, бажано з чорним хлiбом.
 
Пiд час кавунової терапії в другiй половинi дня приймайте теплу ванну.
 
Пiд дiєю кавуна i тепла розширюються сечовивiднi шляхи, зменшуються болi й знiмаються спазми, разом iз сечею виходять пiсок i невеликi каменi.
 
Кавуни дуже корисні для жінок — особливо в критичні дні: допомагають втамувати біль, урівноважують крововтрату.
 
М’якоть кавуна дозволяє позбутися печії, зменшити набряки, тому цю ягоду радять їсти вагітним жінкам.
 
Крім того, фолієва кислота, яку містить кавун, украй необхідна для розвитку майбутньої дитини.
 
Дітям також корисно споживати кавуни, але в невеликих кількостях.
 
І, що цікаво, навіть шкірка кавунів має корисний вплив на організм. Шкірка підвищує сечовиділення, але при цьому не подразнює сечовивідних шляхів і нирок.
 
Шкірку спочатку варто підсушити, подрібнити, залити окропом і дати настоятися.
 
Пропорція — дві столові ложки на склянку води. І пити як сечогінний засіб — 3-4 рази на день по 100 мл.
 
А якщо вам раптом розболілася голова, то свіжі шкірки можна прикласти до лоба. М’якоть кавуна полегшить стан обпеченої на сонці шкіри, зменшить запалення від укусу комах.
 
Купувати кавуни найкраще в супермаркеті. Не варто брати плоди, які зберігаються під пекучим сонцем, біля загазованих доріг, а також ті, що мають тріщини, вм’ятини і подряпини.
 
Кавун повинен бути блискучим, яскравим і правильної форми.