Чому виникає неприємний запах із рота і як вирішити цю проблему

08.08.2017
Чому виникає неприємний запах із рота і як вирішити цю проблему

Легкість подиху і приємний запах iз рота особливо важливі під час контактів з іншими людьми. (Фото з сайта iq-provision.ru)

Із такою проблемою стикаємося, на жаль, часто. Починаєш говорити з людиною — і відчуваєш неприємний запах, що надходить із подихом співрозмовника.
 
Чому він виникає? Як зарадити цій прикрості?
 
Неприємний запах із рота, за словами лікарів, виникає при захворюваннях ясен, носа, носоглотки.
 
Наприклад, при хронічному тонзиліті, коли в криптах мигдаликів утворюються гнійні пробки, або при хронічному гаймориті, коли розвивається запальний процес у пазухах носа.
 
Така неприємність може виникнути і при тонзиліті — і тоді промивання мигдалин відповідними лікувальними засобами дозволяє позбутися проблеми.
 
«Часто причиною неприємного запаху є пародонтоз, — каже столичний стоматолог Олена Савченко. — При цьому захворюванні утворюються щілини між зубами і яснами, в які потрапляють часточки їжі. Розкладаючись, вони провокують неприємний запах».
 
Також, за словами лікаря, можливою причиною запаху з рота є неякісні зубні протези, під коронками яких накопичуються залишки їжі.
 
Провокувати проблему може карієс — мікроби, які «господарюють» у хворих зубах, спричинюють неприємні «аромати».
 
А також зубне каміння, неякісні пломби, недотримання гігієни порожнини рота.
 
Білий наліт на язикові, між іншим, теж може спровокувати проблему. Адже побіління язика свідчить, що травна система працює не ідеально. Лікарі часом кажуть, що язик — дзеркало шлунка.
 
У такому разі варто звернутися до гастроентеролога, який порадить спеціальну дієту.
 
До речі, стоматологи радять чистити не тільки зуби, а й язик — хоча б раз на кілька днів. Це також допоможе усунути неприємний запах із рота.
 
Навіть ускладнений нежить може стати причиною небажаного запаху, який не пасує до «легкого дихання».
 
У кожному разі тут можуть зарадити конкретні рекомендації фахівців — стоматолога та оториноларинголога.
 
Запах з рота може бути обумовлений хронічним гастритом зі зниженою кислотністю шлунка, коли перетравлення білкових речовин відбувається у сповільненому темпі.
 
При цьому лікар може порекомендувати вживати різні ферментні препарати.
 
А ось кислий запах із рота — один із симптомів дивертикулу стравоходу (мішкоподібних випинань стінки стравоходу). Він також може з’являтися при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки на тлі підвищеної кислотності шлункового вмісту.
 
Якщо з рота пахне аміаком, цілком можливо, ідеться про ниркову недостатність.
 
Якщо з’являється запах ацетону, може йтися про діабет і пов’язані з ним ускладнення, гнильні запахи часто сигналізують про абсцеси легень або запальні процеси в бронхах.
 
Гнильний запах iз рота — сигнал, що треба негайно звернутися до лікаря. 
 
У жінок поява неприємного запаху з рота іноді може бути пов’язана з «критичними днями». Полоскання рота ментоловою водою зарадить у такій ситуації.
 
Лікарі зауважують, що непривабливий запах із рота може бути і в практично здорових людей. Чому? Або від переїдання, або від зловживання м’ясними стравами.
 
Тому дієтологи застерігають нас від надмірних порцій. Вегетаріанська дієта може також зарадити проблемі, оскільки виключає з раціону м’ясні страви, які сприяють гнильним процесам у кишечнику.