Забудовник заради власних прибутків може закопати древнє місто на Поштовій площі

28.07.2017
Забудовник заради власних прибутків може закопати древнє місто на Поштовій площі

Компанія "Хенсфорд-Україна" хоче пошвидше звести ТРЦ на місці розкопок.

Електронна петиція «Просимо врятувати безцінні історичні артефакти та археологічні розкопки на Поштовій площі» зібрала 13 265 голосів (з 10 000 необхідних).
 
Її автор Акім Галімов зазначає, що археологічні розкопки, які ведуться на Поштовій площі, на сьогоднішній день опинились під небезпекою знищення.
 
Нагадаємо, в підземному місті, яке розкопали археологи на Поштовій площі, знайдено історичні артефакти.
 
Археологи не можуть продовжити дослідження старовинного кварталу ХІ-XVII століття через припинення фінансування забудовником.
 
Тим часом у «Хенсфорд-Україна», компанії забудовника, хочуть почути від археологів чіткі дати закінчення робіт, аби почати зведення ТРЦ.
 
На місці розкопок будівельники хочуть встановити бетонну плиту, а вона унеможливить продовження археологічних розкопок.
 
За словами кандидата історичних наук Михайла Сагайдака, археологам — щоб закінчити дослідження — потрібно як мінімум один рік і вісім мільйонів гривень. 
 
Інвестор планує залишити історичному музею на місці розкопок лише близько 100 м2, а решту забудувати під потреби торговельно-розважального комплексу.
 
Активісти наполягають, щоб площа музею була 5000 м2 .
 
Петицію направили на розгляд до Київради. Там уже доручили постійній комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики, а також виконавчому органу Київради (КМДА) розглянути її в установленому порядку.