Три українки вперше боротимуться за чвертьфінал Уїмблдону

11.07.2017
Три українки вперше боротимуться за чвертьфінал Уїмблдону

На другому поспіль турнірі «Великого шолома» Леся Цуренко вийшла до третього кола. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

На початку липня вся увага тенісних фанатів прикута до Лондона — саме тут перетнув екватор третій, найпрестижніший, турнір із серії «Великого шолома».
 
Уїмблдон, відзначимо, є найстаршим за «віком» серед своїх колег — уперше його провели у 1877 році.
 
А цьогорічні змагання, котрі традиційно відбуваються на трав’яних кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу та крокету, вражають і рекордним призовим фондом у 24,360 млн. фунтів.
 
Приємно, що до другого тижня боротьби за почесний трофей дійшли й українські тенісистки.
 
В одиночному розряді наша головна надія — 4-та ракетка турніру Еліна Світоліна, котра навіть попри нещодавню травму та розмови про нелюбов до трав’яного покриття, продовжує оновлювати власні рекорди на Уїмблдоні: обігравши у п’ятницю німкеню Віттхефт (6:1, 7:5), 22-річна українка вперше в кар’єрі пробилась у четверте коло змагань.
 
Це, до речі, найвище досягнення в історії вітчизняного жіночого тенісу.
 
«Я дуже пишаюся собою, бо кілька тижнів тому травма ноги не давала спокою. Навіть не думала, що зможу тут вийти до 1/8 фіналу, але зараз відчуваю себе доволі впевнено. Якщо я виграю наступний матч, то для мене це вже буде своєрідний бонус, я й так пройшла далеко. Але я постараюся показати свою найкращу гру», — прокоментувала свою перемогу Світоліна.
 
Поєдинок четвертого раунду проти чинної чемпіонки «Ролан Гарроса» — Олени Остапенко з Латвії — Еліна провела вчора пізно ввечері.
 
Підтримати успіх нашої тенісної прими могла і друга ракетка України Леся Цуренко, проте після двох складних перемог над німкенею Гьоргес (6:7, 7:6, 6:4) та швейцаркою Голубич (6:1, 2:6, 6:3) 28-річна киянка не змогла нічого протиставити словачці Магдалені Рибаріковій — 2:6, 1:6, котра перед матчем з Лесею несподівано вибила з турніру його голов­ну фаворитку — 3-тю ракетку світу Кароліну Плішкову. 
 
«Я намагалася показувати свою гру, але це, на жаль, не принесло ніяких результатів. Магдалена грала сьогодні дуже добре, а я — десь на 60 відсотків від своїх можливостей. Проте зараз у мене немає причин засмучуватися: завдання мінімум — третє коло — я нарешті виконала», — підсумувала свій виступ на Уїмблдоні українська спортсменка.
 
Окрім найкращого результату в кар’єрі на трав’яному «шоломі» та солідних призових (117 тисяч доларів), Цуренко може бути задоволена і 130-ма заліковими балами, які, ймовірно, допоможуть уперше ввійти до топ-30 табеля про ранги WTA: в онлайн-рейтингу Леся поки 29-та.
 
Значно покращити свої рейтингові справи може вихованка рівненської школи тенісу і в парному розряді: дует Цуренко / Людмила Кіченок пробився до третього раунду змагань.
 
Щоправда, матч другого кола український тандем, який грає разом лише другий турнір, не проводив: лідерки посіву Маттек-Сендс / Шафаржова (США / Чехія) знялися з Уїмбл­дону через травму американки.
 
За вихід у чвертьфінал наша пара буде боротися з кривдницями українсько-сербського дуету К. Бондаренко / Круніч — Катарін Белліс і Маркетою Вондроушовою (США / Чехія).
 
Фаворити ж трав’яного «шолома», окрім Плішкової, поки йдуть без втрат: чинний чемпіон Уїмблдону та перша ракетка світу Енді Маррей, лідер сезону Рафаель Надаль та семиразовий переможець змагань Роджер Федерер — без проблем вийшли до 1/8 фіналу.
 
Іспанець Надаль навіть повторив свій рекорд на «мейджорах» семирічної давнини — «король ґрунту» виграв уже 28 сетів поспіль на турнірах «Великого шолома».
 
Головна ж інтрига у жіночому дивізіоні — боротьба між німкенею Анжелік Кербер та румункою Сімоною Халеп за титул першої ракетки світу.
 
Аби утриматися на чолі рейтингу WTA, Кербер має як мінімум вийти у фінал, але здавати позиції вона, вочевидь, не збирається — 29-річна тенісистка також доволі впевнено здобула путівку в четвертий раунд.