Сміттєва епопея: влада веде свою гру, ставлячи під загрозу здоров'я львів'ян

21.06.2017
Сміттєва епопея: влада веде свою гру, ставлячи під загрозу здоров'я львів'ян

Здоровий спосiб життя серед купи смiття. (Фото з сайта glavnovosti.com.)

Львів продовжує потопати у смітті. З кожним днем ця проблема обростає новими політичними, соціальними аспектами.

І поки у владних кабінетах на цій біді дехто робить рейтинг, львів’яни з острахом очікують на спалах кишкових інфекцій та нашестя щурів. 

Біда не приходить одна

У Львові через перенакопичення твердих побутових відходів виникла загроза гострих кишкових захворювань та інших інфекцій.
 
Комісія з екологічної безпеки повторно звернулась до керівників держави із закликом оголосити Львів зоною екологічного лиха.
 
На деяких сміттєвих майданчиках у Львові зашкалює рівень небезпечних хімічних викидів.
 
Про це повідомили на позачерговому засіданні міської комісії з техногенної та екологічної безпеки.
 
«У Львові на окремих сміттєвих майданчиках виявлено перевищення шкідливих концентрацій аміаку та сірководню», — зазначила представниця Держспоживслужби.
 
За її словами, ці дослідження робились 19 травня, а найближчим часом через погіршення ситуації із вивезенням сміття будуть зроблені повторні аналізи.

«Самопоміч» не голосує — Березюк голодує

Миколаївська міська рада на Львівщині вирішила не приймати львівське сміття. Зокрема, рішення не пройшло, бо не голосували місцеві депутати від «Самопомочі».
 
Про це повідомив міський голова Миколаєва Андрій Щебель.
 
Раніше Миколаїв уклав угоду з інвестиційною компанією, яка наводила порядок на сміттєзвалищі. Одним із пунктів договору було, щоби завозити львівське сміття.
 
Відповідно до підписаного меморандуму, це 60 тонн на день.
 
Після того як питання не пройшло на сесії, було утворено депутатську комісію, яка мала напрацювати варіанти й бачення подальшого розвитку подій.
 
«Ця комісія за понад місяць часу не напрацювала жодних пропозицій. Сьогодні перед сесією принесла пропозиції, де у висновку написано, що ми готові повернутися до розгляду питання прийому львівського сміття», — розповів очільник Миколаєва.
 
З його слів, Миколаїв не приймає львівське сміття й у найближчій перспективі приймати не хоче.
 
«Так висловлюється низка депутатів», — пояснив мер.
 
Майже одночасно з цим рішенням стало відомо, що голова парламентської фракції «Самопомочі» Олег Березюк оголосив голодування і покинув засідання погоджувальної ради ВР.
 
«Протестуючи проти знущання над містом, яке є символом свободи, підтримуючи львів’ян, які завжди терпеливі й толерантні до влади, бо вірять у державу і хочуть її бачити, а ця держава в особі центральної влади над ними цинічно знущається.
 
Вимагаючи припинення цього знущання і припинення брехні у державі я, як людина, лікар і народний депутат України, прийняв екстраординарне для себе рішення. Ніколи не думав, що це рішення я буду приймати у ХХІ столітті тут. Я оголошую голодування, підтримуючи львів’ян і протестуючи проти свавілля центральної влади в Україні», — заявив Березюк.
 
Зазначимо, голова парламентської фракції нічого не сказав про сміттєву проблему.
 
Водночас стало відомо, що влада Львова знову попросила Кабмін і Президента України Петра Порошенка запровадити в місті режим надзвичайної ситуації через сміття, яке не вивозять. 
 
Нагадаємо, тиждень тому Львівська міська рада звернулась до голови ЛОДА, Прем’єр-міністра України, секретаря РНБО України із проханням оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації, однак досі ЛМР не отримала жодної офіційної відповіді щодо цього.
 
19 червня, під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняли рішення звернутися до центральної влади повторно. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Галицькому районному суді Львова відбулося чергове засідання у справі трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі щодо колишнього керівника Львівського міського управління ЖКГ Юрія Гольця, якого підозрюють у службовій недбалості.
 
Про це повідомив Марко Шпікула, керівник ГО «Комітет екологічного порятунку».
 
«Справа рухається. Сьогодні викликали свідків, зокрема і мене. Щоправда, чомусь нічого не було відомо про те, що відбудеться судове засідання, зважаючи на суспільний інтерес і увагу ЗМІ. Був присутній пан Голець і двоє його адвокатів. Заявлено дуже багато свідків, тому, мабуть, справа ще триватиме довго», — сказав Марко Шпікула.
 
Нагадаємо, чиновнику оголосили про підозру за ч. 2 статті 367 КК України — службова недбалість.
 
Частина друга цієї статті карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від ста до двохсот п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.
 
Перше судове рішення у цій справі мало відбутися 29 березня. Юрій Голець свою провину не визнає і вважає, що вся відповідальність лягає на директора полігону твердих побутових відходів. Нагадаємо, у листопаді минулого року в справі щодо Грибовицького сміттєзвалища прокуратура оголосила про підозру Юрію Гольцю.
 
Згодом Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід — чиновника відпустили під особисте зобов’язання.
 
Від своїх службових обов’язків Голець не був відсторонений. Уже 17 листопада його затримали під час отримання хабара у 80 тисяч гривень.
 
Було відкрите нове провадження, і керівнику управління ЖКГ висунули нове обвинувачення.