У Львові відкрили перший в Україні центр «всиновлення» безпритульних чотирилапих

20.06.2017
Відтепер львів’яни зможуть швидко та зручно знайти дані про всіх безпритульних собак та котів міста, готових до прилаштування, а також оформити процедуру «всиновлення».
 
Центр запрацював на базі ЛКП «Лев» поряд iз Першою комунальною ветеринарною клінікою, ветеринарно-стерилізаційним центром для безпритульних тварин та грумінг-салоном, повідомляє прес-служба Львівської мерії.
 
«Подія унікальна не лише для Львова, а й для України. Тут ми даємо шанс знайти сім’ю тим тваринам, які є не лише у ЛКП «Лев», а й у притулку «Милосердя», і на волонтерських перетримках — усі матимуть рівні права на те, щоб потрапити в нову домівку. Адже ми свято переконані, що місце собаки і кота — в сім’ї. Маючи зараз велику базу, ми завжди зможемо задовольнити потребу кожної людини, яка до нас звернеться.
 
Всі наші тварини стерилізовані, вакциновані, чисті, з ветеринарними паспортами. Ми за ними доглядаємо — у нас є кінолог, який працює з твариною тривалий час, щоб чотирилапий якнайшвидше адаптувався у сім’ї. Вірю, що найближчим часом у нашому місті не буде безпритульних тварин», — каже директор ЛКП «Лев» Оксана Кошак.
 
Як стало відомо журналісту «УМ», у Центрі адопції відвідувачі зможуть комфортно переглянути базу тварин, які очікують на прилаштування, згодом — познайомитися з вибраним собакою чи котом, піти на прогулянку, звикнути одне до одного та швидко оформити всю необхідну документацію і забрати нового улюбленця додому.
 
Крім того, «родичі» чотирилапого зможуть отримати поради ветеринара та кінолога щодо адаптації тварини на новому місці, а також навчання, харчування та догляду за пухнастим улюбленцем.
 
«Проект не має аналогів. Тварин після відлову фотографують спеціальним мобільним додатком і розмiщують у систему адопції. Тут ви бачите весь шлях тварини по підприємству — вакцинації, стерилізацію тощо. Після того, як подивилися на неї онлайн, можна прийти і вибрати, а також взяти із собою дитину, щоб вона подивилася і побавилася. Я бачив такі центри в США та Європі, але можу сказати, що львівський Центр адопції багато в чому переважає їх», — сказав засновник Animal-id.info, розробник міжнародної бази даних тварин Віктор Копач.
 
«Я щасливий, що задуми втілюють шаленими темпами. Сьогодні всі ті, хто нам раніше допомагав, приїжджають зi Швейцарії, з Європи і кажуть: «Слухайте, цей рівень не лише відповідає нашому, а й навіть кращий!» Ми не утримуємо тварин у притулку, клітці, а повертаємо їх додому. Ми хочемо, щоб це стало нормою — коли собак не купують, а «усиновлюють», — розповів колишній директор ЛКП «Лев» Олег Мацех.
 
Нагадаємо, роботи над облаштуванням центру тривали з осені 2016 року. Їхня вартість — 1,2 млн. грн. Будівництво профінансоване з бюджету розвитку Львова.
 
Територію довкола Центру допомогли прибрати та озеленити львів’яни, які прийшли на акцію Walk the dog, організовану ЛКП «Лев» та Green Forest.
 
У планах Центру адопції — огороджений вигульний майданчик для собак зі станцією прибирання за тваринами, аби прогулянки волонтерів із вихованцями «Лева» стали ще більш комфортними та безпечними.