Запорука здоров'я: дієтологи розповіли, як правильно харчуватися

17.05.2017
Запорука здоров'я: дієтологи розповіли, як правильно харчуватися

Прогулянки на свіжому повітрі оздоровлюють і допомагають подолати стрес. (Фото з сайта samaya-krasivaya.info.)

«Продукти глибокої переробки спустошують гаманець і крадуть здоров’я»

«Усі хвороби — від нервів», — кажуть люди.
 
Надмірні хвилювання, хронічний стрес, за словами лікарів, підступні тим, що роблять організм беззахисним перед інфекціями, провокують передчасне старіння, недуги, пухлини, зокрема й злоякісні.
 
Звісно, не завжди є можливість відвернути стрес, але зменшити його вплив на здоров’я — нам під силу. Яким чином?
 
Насамперед, відкоригувавши власне харчування і переглянувши режим дня.
 
Надмірні негативні емоції, як відомо, дуже небезпечні для здоров’я, а якщо вони ще й трапляються часто — наслідки можуть бути дуже плачевними. 
 
Фахівці зі здорового харчування звертають увагу на такий факт: майже 40% українців не снідають. Відтак  переїдають під час обіду  та, особливо, вечері.
 
А переїдання шкідливе тим, що провокує ожиріння, розвиток атеросклерозу, цукрового діабету другого типу та багатьох інших проблем зі здоров’ям. Тому не відмовляйтеся від раннього прийому їжі — це важливо. 
 
Дуже важливо харчуватися збалансовано та різноманітно.
 
Дієтологи наголошують: півтарілки, яку готуємо собі до трапези, повинні займати овочі — свіжі, варені, печені, одну четвертину — круп’яні продукти (каші, висівковий хліб), ще чверть — білкові страви (яйця, відварене нежирне м’ясо, кисломолочні продукти, бобові, гриби).
 
Дотримання таких пропорцій, що їх рекомендують фахівці зі здорового харчування, дозволить зміцнити імунітет. 
 
— Намагайтеся утримуватися від шкідливої їжі. Продукти глибокої переробки не лише спустошують гаманець, а й крадуть запаси здоров’я, — переконана столичний лікар-терапевт Ольга Шидловська.
 
— Штучної їжі немає у природі: не ростуть сухарики або чипси на деревах, а на кущах — сосиски чи торти, немає джерел, з яких б’ють газовані солодкі напої. 
 
Лікар радить оминати те, що неприродне. В таких продуктах надмір цукру, консервантів, барвників, насичених і трансжирів, які збільшують ризик «заробити» цукровий діабет, нервові розлади, інсульт, інфаркт, онкологічні захворювання.
 
Натомість у вашому раціоні має бути достатньо корисних продуктів. І це не якісь недоступні делікатеси, наголошує лікар. 
 
— Потужний адаптоген — зелений чай, варто випивати 2-3 чашки цього напою за день, — продовжує Ольга Миколаївна.
 
— Імбир, порошок куркуми, часник та цибуля мають протизапальні, противірусні, антибактеріальні властивості — додавайте їх до напоїв, супів, м’яса та риби. Бажано щовечора вживати зубець часнику. 
 
Дієтологи рекомендують каші, салати та йогурти збагачувати кількома чайними ложками насіння льону, яке має протизапальні, ранозагоювальні властивості, очищає організм від токсинів.
 
Грецькі горіхи корисні для мозку, серця, судин, хребта та суглобів — бодай 3-4 горіхи маєте з’їдати за день.
 
Робіть акцент на різнокольорові овочі, фрукти та ягоди: капуста всіх сортів, пастернак, петрушка, селера, морква, буряк, гарбуз, яблука, чорно­слив, чорниця, вишні, смородина, журавлина.
 
Пігменти, які надають різного кольору рослинам, захищають клітини організму від руйнування вільними радикалами, а клітковина сприяє росту корисних кишкових бактерій, поглинає токсичні речовини, віруси, «поганий» холестерин та канцерогени, запобігає раковим захворюванням.
 
— Дуже доречні в раціоні напої з цикорію, — зауважує Ольга Шидловська.
 
— Він оздоровлює підшлункову залозу, нормалізує рівень цукру в крові. Корисно додавати до каш, яблучного пюре, кефіру, кави та напоїв порошок кориці — він покращує роботу серця. Напій із шипшини (заварені сушені ягоди або розведений водою сироп) збагатить організм вітаміном С, який дуже важливий для серцево-судинної системи.

Свіже повітря та чиста вода — тонус для організму

Лікарі не втомлюються нагадувати: шкідливі звички вкорочують віку, а якщо організм знесилений хронічним стресом — то й поготів.
 
Тому відмовитися від куріння й алкоголю — у ваших інтересах. 
 
Куріння руйнує судини, перешкоджає руху кисню до органів та тканин, спричинює запальні процеси, збільшує ризик злоякісних новоутворень.
 
А алкоголь руйнує клітини печінки, погіршує її здатність очищати організм від токсинів.
 
Токсичний алкоголь і для нервової системи, руйнує пам’ять, погіршує концентрацію уваги.
 
Крім того, важливо рухатися.
 
«Активна ходьба, декілька пройдених пішки зупинок на роботу та з роботи, — значно доцільніше, ніж споглядання телевізора чи спілкування з комп’ютером, — переконана Ольга Шидловська. — Загалом прогулянки на свіжому повітрі допомагають тримати організм у тонусі».
 
Не забувайте, що достатня кількість сну оздоровлює організм — намагаймося лягати спати до 22-ї години.
 
«Варто повернутися до звички наших предків-селян: лягати спати і прокидатися разом із курми. Такий режим сну природний для організму людини», — каже лікар.
 
Людям, які тривалий час змушені сидіти за комп’ютером або письмовим столом, необхідні регулярні вправи для шийного та поперекового відділів хребта.
 
«Сидяча» робота загострює дегенеративні захворювання хребта, що проявляються дискомфортом та болями у шиї та спині. Регулярні щоденні вправи допоможуть швидше прокинутись та не допустити проблем зі спиною. 
 
«Важливо пити чисту воду. Склянка води за 30 хвилин до їди покращує травлення, очищає організм від шлаків. Але приблизно 80 % води бажано випити до 18-ї години вечора, аби попередити набряки», — нагадує фахівець.
 
І найважливіше: намагайтеся дивитися на життя з оптимізмом.
 
«Уникайте негативу в будь-яких проявах — абстрагуйтеся від потоку тривожних новин, спілкуйтеся з позитивними людьми. Життя доводить: позитивні емоції зміцнюють імунітет, підвищують адаптаційні можливості організму, є потужним антидепресантом. Тому допомога людям, які її потребують, спілкування з друзями, походи в театри, на виставки, читання цікавих книг — надійна профілактика хронічного стресу».