Американські ЗМІ звинувачують Трампа у розголошенні таємної інформації росіянам

17.05.2017
Президент США Дональд Трамп розкрив під час зустрічі 10 травня міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову таємну інформацію.
 
Про це повідомили 15 травня газети «Вашингтон Пост» і «Нью-Йорк Таймс» та кілька інших американських видань.
 
Таким чином американський президент наразив на небезпеку важливе джерело інформації, що постачає розвідувальні дані про терористичне угруповання «Ісламська держава» (ІД), пишуть ЗМІ з посиланням на інформацію від нинішніх та колишніх держчиновників США.
 
Дані, які Трамп передав Лаврову та присутньому на зустрічі в Овальному кабінеті Білого дому послу Росії в США Сергію Кисляку, були надані партнером Сполучених Штатів у рамках «домовленості про обмін інформацією, що вважається настільки конфіденційною, що її деталі не розголошувались навіть союзникам».
 
Та й самі співробітники уряду США мали лише обмежений доступ до цих даних, пише «Вашингтон Пост».
 
Трамп припустився помилки у момент, коли йшлося про Сирію: він вирішив похвалитися, яку цінну інформацію поставила йому американська розвідка завдяки допомозі колег однієї з країн.
 
Хоча цей партнер не давав Вашингтону згоди на надання такої інформації Росії, наголосили чиновники, тому розголошене Трампом ставить під питання подальшу співпрацю з союзником США, який має доступ до внутрішньої діяльності ІД.
 
Після зустрічі американського президента з представниками російської сторони високопосадовцям США довелось вжити заходів задля обмеження потенційної шкоди, зокрема, вони телефоном повідомили про те, що сталося, Центральному розвідувальному управлінню (ЦРУ) та Агентству національної безпеки (АНБ).
 
Американські видання також зазначають, що на зустрічі був російський фотограф, хоча представників американських ЗМІ туди не пустили.
 
У Білому домі заперечують витік інформації. Радник Трампа з національної безпеки Герберт Макмастер та держсекретар США Рекс Тіллерсон спростували інформацію видання. Макмастер заявив, що на зустрічі обговорювали винятково ті дані, які вже були відомі громадськості.
 
Тіллерсон зазначив, що Трамп, Лавров i Кисляк «не обговорювали ні джерела, ані методи, ані військові операції».
 
Попри спростування, у Республіканській партії Трампа вимагають пояснень. 
 
У МЗС Росії теж запевняють, що ніяких секретів на зустрічі з Трампом не вивідали і радять менше довіряти американській пресі.
 
Офіційний представник закордонного відомства Марія Захарова написала на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Їх (газети) можна використовувати по-різному, але читати не треба — останнім часом це вже не тільки шкідливо, а й небезпечно».
 
Ну що на це скажеш? Лишається саркастично зауважити: звісно, найправдивіша преса – винятково російська й лише її прочитання вкрай корисне.