Вбивство Шеремета, безвіз і друге президентство: про що говорив Порошенко на прес-конференції

16.05.2017
Спілкування з пресою глава держави розпочав, піднявши тему вбивства Павла Шеремета.
 
«На жаль, я чекав кращого результату. І незадоволений, що досі в нас немає вбивці і він не притягнутий до відповідальності», — сказав Порошенко. Водночас він похвалив себе і державу за ті можливості самовираження, які надані представникам мас-медіа. 
 
«Такий рівень свободи, який є зараз, у тому числі щодо громадянського суспільства, є безпрецедентним. Ніколи за всю історію Україна не мала такого рівня свободи і щодо журналістів, і щодо громадянського суспільства», — відзначив Порошенко.
 
Він запросив до себе журналістів-розслідувачів Дмитра Гнапа та Михайла Ткача — поговорити детальніше про слідство у справі Шеремета.
 
«Якщо ви очікуєте, що якісь мої кроки, рішення, дії призведуть до прискорення цього процесу, я вас запрошую», — сказав Порошенко. (Пізніше Ткач зазначив, що глава держави не відповів на жодне його запитання).
 
Відтак розмова перейшла, зокрема, на плівки Олександра Онищенка — колишнього нардепа, що перебуває наразі за кордоном і звідти погрожує керівній верхівці України (Порошенку — в першу чергу) оприлюдненням компромату.
 
«Якщо є будь-що повідомити в пана Онищенка, він мав прийти до слідчих органів, прийти до суду — дати пояснення і в суді захищатися. Якщо він має щось додатково передати до слідчих органів, як він казав, — до НАБУ, до прокуратури, до американців чи будь-кого іншого, — я вважаю, що це абсолютно правильний шлях», — прокоментував Порошенко.
 
«Я раджу його друзям приїхати в Україну, дати відповідні свідчення, докази і таким чином сприяти притягненню всіх до відповідальності», — додав він.  
 
Значно приємнішою для Президента була тема безвізового режиму з ЄС.
 
«Безвіз» — це подолання наслідків Переяславської ради. Це ще глибше залучення України до спільного європейського цивілізаційного простору», — пафосно зазначив Порошенко.
 
«Тепер хіба що божевільні можуть вважати Україну частиною «русского міра», — сказав він.
 
І процитував Миколу Хвильового: «Геть від Москви, дайош Європу». Мешканці окупованої частини України зможуть відчути переваги безвізу, «коли Крим і Донбас будуть повернуті Україні. Зараз цими перевагами зможуть користуватися тимчасово переміщені особи після проведення відповідної процедури».
 
«Курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію незмінний», — наголосив Порошенко.
 
І похвалився кількома — «дуже блискучими» — розмовами з адміністрацією Білого дому.
 
«Розмовляв із віце-президентом США Пенсом. Мав дуже детальну розмову з держсекретарем Тіллерсоном. Ми достатньо ефективно співпрацюємо з Конгресом», — сказав Президент.
 
За його словами, Сполучені Штати вже залучені і будуть залучені у майбутньому до перемовин у «нормандському форматі».
 
Порошенко також торкнувся теми Мінських угод і позиції Росії щодо них.
 
«Ми не можемо досягти миру тільки через те, що Путін не хоче виконувати Мінські угоди. Вони дозволяють іти до суду і притягувати злочинця до суду».
 
«Знаєте, чим наша ситуація відрізняється від Осетії, від Придністров’я, від Сирії? Під Мінськими угодами є підпис Путіна. Це дає можливість притягнути Росію і Путіна до відповідальності», — сказав Порошенко. 
 
Він також відповів на запитання щодо Кримськотатарської автономії. 
 
«Я готовий внести декілька змін до Конституції, у тому числі щодо Кримськотатарської автономії.  Яким буде формат цієї автономії — мені мають запропонувати члени комісії, у якій беруть участь представники Меджлісу кримських татар. Щойно вони завершать свою роботу, буде можливість про це поінформувати», — зауважив Порошенко.
 
«Думаю, це має бути зроблено найближчим часом, тягнути з цього приводу не треба. Затримка — не за Президентом, він готовий внести запропонований варіант», — зазначив він.
 
Торкаючись кадрових питань, Порошенко повідомив, що у нього вже є кандидатури на посаду голови Нацбанку.
 
Але «я вважаю некоректним оприлюднювати їхні прізвища», — сказав він, додавши, що новий очільник НБУ може бути призначений парламентом ще до літніх канікул.
 
А от стосовно власних планів на другий термін Порошенко відповіді уникнув.
 
«Ще є два роки президентських повноважень. Є ще багато чого, що треба зробити... У  вересні у своїй доповіді у Верховній Раді я представлю своє бачення розвитку країни на цей та наступний роки», — пообіцяв Петро Порошенко.