Нарешті: Україна припинила постачання електрики окупованій Луганщині

28.04.2017
Те, що, за логікою, мало статися з самого початку війни на сході України, відбулося лише зараз: Національна енергетична компанія «Укр­енерго» повністю припинила електропостачання на тимчасово окуповані території Луганської області, про що повідомив голова компанії Всеволод Ковальчук.
 
Офіційні пояснення цього рішучого кроку досить банальні — борг майже у 5 млрд. гривень споживачів окупованої Луганщини. 
 
Нагадаємо, що свого часу через лояльні постанови Кабміну № 263 та № 368 Луганське енергетичне об’єднання (ЛЕО), за рахунок споживачів із контрольованої Україною частини Луганщини, змушено було безплатно постачати на окуповані території електроенергію на суму близько... 300 млн. грн. за місяць, що призвело до величезної заборгованості самої компанії. 
 
Варто додати, що ще з 2015 року гендиректор ЛЕО Володимир Грицай неодноразово піднімав питання щодо припинення постачання або обмеження до рівня оплати перетоків на неконтрольовану територію.
 
А у грудні 2016 року через борги компанія тимчасово припиняла електропостачання комунальному підприємству «Попаснянський районний водоканал», яке, у свою чергу, подавало воду в ОРДЛО.
 
Утім, як вважають експерти, причиною відключення від постачання електро­енергії ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» стали не тільки економічні, а й політичні чинники.
 
Тільки після критичних зауважень аналітичного відділу ГІ «Права Справа», коли владу фактично приперли до стіни фактами безкоштовних перетоків, було прийнято рішення про припинення енергопостачання — під тиском громадськості, а не виходячи з раціональних міркувань. 
 
Після прийняття рішення про економічну блокаду тимчасово окупованих територій на державному рівні (з 15 березня) неодноразово лунали заяви з боку офіційних представників влади і власників «націоналізованих» підприємств про те, що вони моніторять ситуацію і виступатимуть ініціаторами адресних економічних санкцій проти юридичних і фізичних осіб, які підтримують економічні стосунки з цими підприємствами.
 
«Співпраця з невизнаними республіками і пов’язаними з ними контрольованими особами та підприємствами є порушенням режиму міжнародних економічних санкцій. До компаній, які співпрацюють з особами, внесеними в «чорні списки», можуть бути застосовані штрафи, кримінальна відповідальність посадових осіб, а також санкції у вигляді арешту активів і заборони господарської діяльності», — йшлося у повідомленні групи «Метінвест».
 
Залишається риторичним питання: чому аналогічну «енергетичну акцію» влада не застосовує до окупованої Донеччини.