Харків’яни привезли у Київ лялькові вистави про сироту і нечупару

28.04.2017
Харків’яни привезли у Київ лялькові вистави про сироту і нечупару

«Білий пароплав». (Фото театру.)

Київський академічний театр ляльок (віднедавна «Замок на горі») у рамках проекту «Лялькова родина єднає країну» запрошує на перегляд вистав Молодіжного анімаційного театру «Есть».
 
Молодий, амбітний, завзятий колектив лялькарів із Харкова покаже дві постановки: ввечері 28 квітня вистава для дорослої публіки — «Білий пароплав» за романом видатного киргизького письменника Чингiза Айтматова «Білий пароплав», а вранці наступного дня — два покази дитячої казки «Мийдодір». 
 
Постановники «Білого пароплава» — кращий творчий тандем лялькарів у сучасному українському театрі: головний режисер та головний художник Харківського академічного театру ляльок імені В. А. Афанасьєва Оксана Дмитрієва (лауреат першокласних театральних фестивалів Польщі, Німеччини й інших країн) та Наталя Денисова.
 
Вистава — прониклива історія про хлопчика-сироту, який живе зі своїм дідом.
 
Малюк створює свій окремий, неповторний фантазійний світ, в якому центральними фігурами є його батько, котрий постає в образі моряка на кораблі, та Мати-Олениха, котра уособлює духовну силу народу, символізує вшанування пам’яті предків багатьох поколінь киргизів.
 
Сценографія вистави ніби виліплена з каменів, дерев, глини та рогів оленів.
 
Музичне оформлення вистави занурить ще більше в екзотичну, навіть таємничу атмосферу киргизького народу.
 
«Білий пароплав» харків’яни минулого року презентували на одному з найпрестижніших театральних фестивалів Європи «Валізка» у місті Ломжа (Польща).
 
Юна публіка матиме змогу простежити за пригодами маленького кумедного хлопчика — «нехочухи» та нечупари у виставі «Мийдодір», яка створена за віршованим твором Корнія Чуковського.
 
Дорослі ж спостерігатимуть за пародією на часовий період, коли було написано цей шлягер дитячої літератури.
 
Режисером вистави є Світлана Фесенко, а художником — Наталя Денисова. 
 
До речі, режисер Оксана Дмитрієва зараз активно репетирує у Київському театрі ляльок виставу для дорослої публіки «Любов дона Перлімпліна та краси Беліси» за п’єсою Ф. Г. Лорки.
 
Постановка є спільним проектом Київського академічного театру ляльок і кафедри акторського мистецтва та режисури театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Прем’єра запланована на три дні кінця травня.