Державний "Приват": до управління екс-банком Коломойського долучився ЄБРР

20.12.2016
Державний "Приват": до управління екс-банком Коломойського долучився ЄБРР

Незручно для клiєнтiв, коли не можна зняти готiвку.

Ближче до півночі, о 23.29, у неділю, 18 грудня, на сайті Кабміну з’явилася інформація про долю «Приватбанку», клієнтами якого є трохи не половина українців. Офіційно повідомили: «Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки і оборони України, уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ «Приватбанк» у стовідсот­кову державну власність.

«Передбачено, що держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ «Приватбанк» та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів».
Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам «Приватбанку» недоторканність і цілісність їхніх грошей, про це заявив у понеділок і Президент України Петро Порошенко, поінформувала прес-служба глави держави.
 
«Проблеми «Приватбанку» накопичувалися роками. В умовах війни та економічної кризи вони ще більше загострилися. Акціонери не знайшли ресурсів для виконання обов’язкової програми докапіталізації. А чинна бізнес-модель, очевидно, себе вичерпала», — зазначив Петро Порошенко. Він наголосив, що єдиним способом зберегти банк і таким чином забезпечити збереження коштів його клієнтів є його перехід у власність держави.
 
Для управління банком уже найнято нову групу фахівців, до формування якої долучився в тому числі й Європейський банк реконструкції та розвитку. Цій командi — Національному банку, Міністерству фінансів — поставлено завдання забезпечити плавний перехід, стабільну роботу та обслуговування клієнтів у звичному режимі.
 
У першу чергу новий менеджмент має забезпечити безперебійне обслуговування соціально чутливих клієнтів. Петро Порошенко також повідомив, що для посилення захисту вкладників «Приватбанку» як невідкладний він подав до Верховної Ради законопроект, який надає додаткові гарантії вкладів громадян у цій установі.
 
Тимчасом адміністратором «Привату» може стати Олександр Шлапак — двічі міністр фінансів: 2002—2004 років та періоду лютого-грудня 2014-го. Нинішній голова правління Олександр Дубілет не може обіймати цю посаду — згідно з чинним законодавством. Хоча в перспективі може йтися про призначення його головою правління — після завершення перехідного періоду.
 
Тим часом Ігор Коломойський — тепер уже екс-власник «Привату» — на сторінці у «Фейсбуцi» назвав націоналізацію класичним рейдерством. І заспокоїв клієнтів: «Постраждали лише власники. Й інвестиційний клімат у країні. Зрештою, його більше нема». Ще Коломойський небезпідставно закинув, що Нацбанк горою стоїть за російські банки в Україні, але пальцем не ворухнув стосовно «Приватбанку», на який ішли хвилі інформаційних атак.

Клієнти вже націоналізованого банку відзначають, що одна з найбільших його переваг — досконало працююча система оплати послуг і товарів онлайн. У «Приватбанку» повідомляють про те, що онлайн-сервіси банку, зокрема система «Приват24», перейшли у власність держави, про це 19 грудня написав перший заступник голови правління банку Олег Гороховський у коментарі до свого поста у «Фейсбуцi».

Напередодні глава НБУ Валерія Гонтарева не змогла уточнити, на чиєму балансі перебуває програма «Приват24».