На Донбасі різко зросла кількість обстрілів

13.12.2016
Переговорники в Мінську констатують збільшення кількості обстрілів на Донбасі, які за останній час мали місце з боку бойовиків так званих «ДНР» і «ЛНР». Спостерігачі ОБСЄ підтверджують, що найбільше бойовики останніми днями стріляли по Широкіному, Авдіївці, Красногорівці, Станиці Луганській. 
 
Тристороння контактна група у Мінську констатує, що нещодавні обстріли селища Станиця Луганська свідчать про небажання бойовиків «ЛНР» виконувати зобов’язання щодо розведення сил і засобів у цьому районі.
 
«Це є зухвалим порушенням домовленостей щодо розведення сил і засобів у цьому районі. Через постійні ворожі провокації українська армія продовжує стояти на своїх рубежах для безпеки мирних мешканців міст», — додає речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
За даними штабу АТО, минулої  неділі окупанти гатили по позиціях ЗСУ 51 раз. Обстріли вели не лише з мінометів чи кулеметів, а й iз важкої артилерії і танків. Унаслідок мінометних обстрілів селища Кримське поранено трьох бійців ЗСУ.
 
Минулої суботи в районі Красногорівки під час мінометного обстрілу загинули троє захисників України, ще двох було поранено. Пан Мотузяник зазначає, що після трьох діб відносного зменшення збройних провокацій, саме в суботу «зафіксовано різке збільшення обстрілів iз боку бойовиків, зокрема на луганському та маріупольському напрямках».
 
«Ворог активно застосовує важке озброєння як удень, так і вночі», — каже речник Міноборони з питань АТО.
 
Водночас місія ОБСЄ зафіксувала присутність озброєних російських вояків на окупованій території в районі Маріуполя минулої п’ятниці. 
 
«У підконтрольному «ДНР» селі Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) до патруля місії на цивільному автомобілі з номерними знаками Російської Федерації під’їхали четверо озброєних чоловіків з автоматами (АК-47) і почали розмовляти зі спостерігачами», — йдеться у звіті місії.
 
За даними ОБСЄ, всі вояки «були одягнені у форму військового типу». При цьому двоє з них відрекомендувалися спостерігачам як громадяни Російської Федерації.
 
У свою чергу, волонтери зі спільноти InformNapalm виявили в окупованому райцентрі Новоазовськ на маріупольському напрямку базу російських військ i велике скупчення озброєнь.
 
За їхніми даними, в одному з районів Новоазовська базується близько 10 одиниць 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика» (згідно з Мінськими домовленостями, артилерійські гармати калібру понад 100 мм повинні бути відведенi не менш ніж на 25 км від лінії розмежування), а також близько 15 одиниць тентованої автомобільної техніки.
 
«Саме ця база озброєнь і техніки активно використовується російськими окупантами для здійснення провокаційних обстрілів мирних жителів і позицій українських силовиків на маріупольському напрямку», — йдеться у розслідуванні спільноти InformNapalm.