Бранці гинуть: у в’язницях російських окупантів опинилися тисячі українців

13.12.2016
Кримська правозахисна група (КПГ) днями нагадала, що в цілому за період окупації з Криму у виправні установи РФ було вивезено не менше 2200 громадян України, які перебували в ув’язненні, з них 240 — жінки.

Більше того, КПГ на своєму сайті повідомила: в установах пенітенціарної системи окупованого Криму та Росії зафіксовано два випадки смерті громадян України. 
 
Встановлено, що один з них — уродженець Генічеська Валерій Керімов був вивезений з виправної установи в Криму у виправну колонію №1 Республіки Адигея у Росії, де помер 8 вересня 2016 року.

«Керімов був хворий на гепатит і туберкульоз, йому не була своєчасно надана медична допомога, — повідомили правозахисники. — Інший громадянин України Сергій Глиняник із Севастополя помер 30 серпня 2016 року в СІЗО №1 Сімферополя також iз причини ненадання медичної допомоги». Цю інформацію також підтвердила голова моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Фіона Фрейзер.
 
Нагадаємо, що у листопаді український проект резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» в ООН підтримали 73 країни, 23 проти (серед них Росія та Білорусь). У документі засуджують «обмеження прав людини, дискримінаційні заходи й практику щодо жителів тимчасово окупованого Криму, у тому числі кримських татар, а також українців і осіб, які належать до інших етнічних і релігійних груп, із боку російської окупаційної влади».
 
Резолюція підтверджує територіальну цілісність України, невизнання анексії Криму, закликає Росію надати безперешкодний доступ для моніторингу та містить звернення до Управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати окремий тематичний звіт щодо ситуації в Криму. Документ ГА ООН також засуджує примусове залучення жителів окупованого Криму до служби в російських ЗС, усупереч Женевській конвенції.
 
Уперше в документах ООН Росія називається державою-окупантом, а АР Крим i місто Севастополь тимчасово окупованою територією.