Скрипаль Диявола: всесвітньо відомий Девід Ґарретт виступить у Києві

13.12.2016
Скрипаль Диявола: всесвітньо відомий Девід Ґарретт виступить у Києві

Цей скрипаль-віртуоз 2010 року зіграв гімн України перед боксерським поєдинком Віталія Кличка у Німеччині. Чи почує у виконанні Девіда Ґарретта музику Михайла Вербицького київська публіка, дізнаємося вже наступного тижня.
 
16 та 18 грудня у Києві в Палаці Україна виступить всесвітньо відомий скрипаль Девід Ґарретт. Спочатку планували один концерт, проте охочих послухати німецького віртуоза виявилося стільки, що довелося влаштовувати і додатковий. Щороку Девід Ґарретт дає близько 200 концертів, тож такий подарунок для України – свідчення поваги до нашої держави.  
Скрипка з’явилася у житті Ґарретта ще у чотири роки, причому купили інструмент його старшому братові, проте грав на ній брат молодший.
 
Уже в 10 років Девід з’являється на сцені Гамбурзької філармонії, а в 13 – стає наймолодшим музикантом, що уклав контракт із німецькою компанією звукозапису. Незабаром він виступає з Мюнхенським філармонійним оркестром та з Симфонічним оркестром Берлінського радіо, що викликало дуже схвальні відгуки критиків. Попри таку стрімку кар’єру Ґарретт не припиняє навчання. У 19 переїжджає до Нью-Йорка вивчати музикознавство в одній із тамтешніх престижних шкіл. Там він відточує свою майстерність під керівництвом видатного скрипаля і диригента Іцхака Перлмана. Викладачі кажуть про «дивовижний талант» Девіда Ґарретта. Згодом його дар визнають такі скрипалі, як Ієгуді Менухін, Ісаак Стерн та Іда Гендель. Воно й не дивно. Досі Девід щодня по чотири години грає на скрипці – інакше віртуозами не стають. При цьому жартує – тому й нині самотній, що ніхто не витримує того щоденного грання.
 
По закінченні навчання Ґарретт поставив собі чітку мету – популяризацію класичної музики серед молоді і не лише. Класику він поєднує з рок, ритм-енд-блюз, поп. Скрипаль каже, насправді це дуже складно, адже знайома музика постає зовсім в іншому світлі. І зауважує, що володіти скрипкою треба якнайкраще, бо ж рівнятися потрібно лише на таких, як Паганіні та Гейфец. Решта, хто намагався робити щось схоже, – то суцільний комерціалізм. Хай як складно, проте Ґарретту завжди вдається зібрати на будь-якому концертному майданчику незмінний аншлаг. 
 
2010-го музикант здійснив амбітний проект «Рок симфонії». Прозвучала класика від бароко до наших днів, від Баха до Нірвани. Наступного року Ґарретт відіграв надуспішний Rock Symphonies Tour. 
 
Нині в його дискографії 18 студійних альбомів. Серед них запис скрипкових концертів Моцарта, Чайковського, Брамса і Бруха. 
 
Ґарретт був двічі нагороджений за випуск CD-бестселера в галузі класичної музики: за запис Скрипкового концерту Мендельсона та Скрипкового концерту Бетховена з Королівським філармонійним оркестром під керівництвом Іона Маріна з каденціями Фріца Крейслера, яким Ґарретт завжди дуже захоплювався. Його альбом Legacy посів найвище місце, яке коли-небудь посідав у Німеччині диск класичної музики, у країні він став платиновим. Для цього альбому Ґарретт записав Скрипковий концерт Бетховена, який вважає шедевром скрипкового репертуару. 
 
2012-го в альбомі Music було зібрано рок і поп композиції, виконані в класичній манері. А під час запису наступного альбому Caprice Девід співпрацює зі всесвітньо відомим співаком Андреа Бочеллі та гітаристом Стівом Морсом. 
 
В альбомі Explosive музикант не припиняє дивувати слухача – поруч із композиціями Орфа та Емінема з’являються його власні, зокрема Midnight Waltz. 
 
Ґарретту вдається чергувати Smooth Criminal Майкла Джексона з Турецьким маршем Моцарта – і він зробив це ще до смерті Поп-короля, до того, як світ віддав данину його таланту. Добре знання теорії музики дозволяє Ґарретту якісно інтелектуально та духовно проникнути в музичний матеріал, правильно його оцінювати і без кінця досліджувати. «Пасаж у Турецькому марші Моцарта і в Smooth Criminal мають практично однакову гармонійну прогресію. Це свідчить про те, що інструменталізація фактично не змінилися протягом 250 років. Ми і далі працюємо з тим самим матеріалом», – каже Ґарретт.
 
2013-го Девід Ґарретт спробував себе у ролі актора – він знявся у фільмі «Скрипаль Диявола», в якому зіграв Ніколо Паганіні. А ще виступив композитором цієї стрічки. Того ж року Ґарретт став рекордсменом Книги Гіннеса як найшвидший скрипаль у світі. Девід виконав «Політ джмеля» Римського-Корсакова за 65,26 секунди.\
 
Девід Ґарретт від початку своєї творчості встановив власні високі стандарти і ніколи їх не зраджує – український слухач має прекрасну нагоду в цьому переконатися.