Хто ви, мсьє Франсуа? «Друг Путіна» лідирує на президента Франції

29.11.2016
Хто ви, мсьє Франсуа? «Друг Путіна» лідирує на президента Франції

Путін та Фійон подружилися ще в 2007-му (Фото з архіву.)

У другому турі праймеріз французьких консерваторів здобув перемогу колишній прем’єр-міністр країни Франсуа Фійон.

62-річний політик одержав під час голосування, яке визначає кандидата у президенти від партії «Республіканці», майже вдвічі більше голосів, ніж його суперник Ален Жюппе. 
 
У зовнішній політиці Франсуа Фійон, який відомий своєю проросійською позицією, робить ставку на зближення з Росією. Він називає «абсурдною» французьку політику щодо Росії та санкції ЄС проти Москви за дії в Україні. Водночас наголошує, що відносини з США для нього важливіші, вказує «Франс пресс». За словами Фійона, політика санкцій Заходу проти Москви «провалилася», не давши «нічого, крім банкрутства європейських фермерів». 
 
Французька преса називає Фійона «путінофілом», а іноді й другом російського президента Володимира Путіна. Пан Фійон, за інформацією французьких ЗМІ, подружився з Путіним після 2007 року. Політики звертаються один до одного на «ти», пише газета «Ле Монд».

За словами газети, їхні особисті зустрічі регулярно затягуються, попри протокол. У 2008 році, коли Фійон приїхав з офіційним візитом у резиденцію Путіна в Сочі, візит закінчився вже після офіційних переговорів у більярдній кімнаті. У 2014 році газета «Експрес» писала, що президент Путін, почувши про те, що у Фійона померла мати, надіслав йому разом зi співчуттями пляшку вина 1931 року — саме в цьому році народилася мати французького політика.
 
Отже, прогнози аналітиків збулися: у другий тур виборів президента Франції вийдуть кандидати від правих і ультраправих сил. Тепер прогноз аналітиків має конкретні імена — це Франсуа Фійон і Марін Ле Пен.