Великі шанси: останні опитування пророкують перемогу на виборах президента США Клінтон

09.11.2016
Великі шанси: останні опитування пророкують перемогу на виборах президента США Клінтон

Упевненість — ввічливість американських кандидатів у президенти.

Американська виборча система є складною і строкатою, від штату до штату.
 
Виборче законодавство штату Нью-Гемпшир дозволяє містечкам iз населенням менше 100 мешканців розпочинати голосування з опівночі дня виборів, а завершувати голосування і оприлюднювати результати відразу по тому, як проголосували всі бажаючі.
 
З такого права скористалися три містечка цього штату, хоча за європейськими мірками їх варто було б назвати селищами чи хуторами.
 
Першими на виборах американського президента проголосували мешканці селища Діксвілл-Нотч у штаті Нью-Гемпшир.
 
За традицією, з 1960 року волевиявлення там починається опівночі (о сьомій ранку за київським часом). З 12 мешканців цього селища семеро були зареєстровані виборцями.
 
Четверо проголосували за Хілларі Клінтон, двоє — за Дональда Трампа, один голос відійшов кандидату від Лібертаріанської партії Гаррі Джонсону.
 
Один виборець також вписав кандидата 2012 року Мітта Ромні, що теж можливо.
 
Американські ЗМІ надають цьому банальному факту значення, тому що в минулому мешканці Діксвілл-Нотча майже завжди голосували за республіканського кандидата, який потім ставав президентом.
 
На початку двотисячних двічі обирали Буша, помилилися лише з Ніксоном та в 2012-му проголосували порівну за Обаму та Ромні. 
 
Нічне голосування відбулося також у двох інших місцевостях штату з населенням усього кільканадцятеро чи кілька десятків людей — Хартс-Локшейн та Мілсфілд.
 
Демократка Хілларі Клінтон стала переможницею і в Хартс-Локшейн (17 голосів проти 14), проте Трамп переміг свою опонентку з великим відривом у Мілсфілді — 16 голосів проти чотирьох.
 
Таким чином, загалом у цих трьох населених пунктах штату Нью-Гемпшир Трамп переміг Клінтон iз відривом у сім голосів — 32 проти 25.
 
Ще три голоси були віддані за Гаррі Джонсона, який бере участь у виборах від Лібертаріанської партії. Увага до цих мікровиборів — це, голов­ним чином, елемент шоу, яким загалом є американські президентські вибори. 
 
У всіх інших населених пунктах США виборчі дільниці відкрилися о шостій годині ранку, що і визначає справжній початок президентських виборів у США.
 
Вірніше, їх справжнє завершення. Адже у США вже від місяця до кількох тижнів (залежно від виборчого законодавства штату) триває дочасне голосування.
 
З можливості достроково проголосувати скористалися, зокрема, президент Барак Обама з дружиною. 
 
Сьогодні голосують лише ті, хто побажав особисто прийти на виборчу дільницю. А у достроковому голосуванні до дня офіційних виборів узяли участь більше 40 мільйонів американців, які заявили про своє волевиявлення особисто поштою. 
 
Результати дострокового голосування тримаються у таємниці, але відомо, що тенденції є сприятливими для Хілларі Клінтон. Особливо помітна мобілізація населення латиноамериканського походження, яке масово голосує проти Трампа.
 
«Латиноси» таким чином компенсують значно меншу активність афроамериканців. У свою чергу, активність білого населення, яке вважають головним електоратом Трампа, не така висока, як на те очікували республіканці. 
 
Дочасне голосування запровадили з метою уникнення великих черг на дільницях в офіційний день виборів. З роками таку форму голосування обирають усе більше американців.
 
Якщо на виборах 1992 року з цього скористалися сім відсотків виборців, то на виборах 1996 року таких було майже третина.
 
Цього року отримати виборчу картку і достроково проголосувати можна було до 5 листопада. У багатьох штатах активність «дострокових» виборців уже перевершила результати 2012 року. 
 
В останній день перед виборами кандидатка від Демократичної партії Хілларі Клінтон та її опонент із Республіканської партії Дональд Трамп відчайдушно намагаються схилити на свій бік виборців у тих штатах, де перевага одного з них не є очевидною.
 
Клінтон запевнила, що об’єднає країну. Тим часом її опонент Дональд Трамп пообіцяв, що його обрання президентом означатиме кінець корумпованого істеблішменту Вашингтона.
 
Чинний президент США Барак Обама сьомого листопада брав участь у трьох заходах на підтримку Хілларі Клінтон. Виступаючи у штаті Мічиган на першому з них, він закликав прихильників «зробити для Хілларі те, що ви зробили для мене».
 
За його словами, виборці мають шанс відкинути грубу та підлу політику поділу та обрати «першу президентку» країни в історії.
 
На початку виборчої кампанії Обама не втручався в неї, але наприкінці став так активно підтримувати свою однопартійку, що його почали називати «чірлідером Клінтон» (чірлідерами у США називають дівчат, які під час спортивних матчів підтримують свою команду танцями та гаслами). 
 
Усі з нетерпінням очікують на кінцевий результат перегонів. І подають останні прогнози.
 
Кандидатка від Демократичної партії може розраховувати на 303 голоси членів колегії виборників США при 270 мінімально необхідних для перемоги, свідчать оприлюднені 7 листопада дані дослідження соціологічної служби Ipsos, яка проводить опитування на замовлення агенції «Рейтер». 
 
Згідно з цими даними, Клінтон може отримати 45 відсотків голосів виборців проти 42 у її суперника, кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа.
 
Трамп, згідно з опитуванням, може розраховувати на 235 голосів вибірників. Тож, за даними дослідження Ipsos-«Рейтер», шанси Клінтон перемогти на виборах становлять 90 відсотків.