Журналісти волинської газети "Вільним шляхом" страйкують під стінами облради

21.09.2016
Журналісти волинської газети "Вільним шляхом" страйкують під стінами облради

Представники незалежної медіа-профспілки України з пікетом-підтримкою в Луцьку.

Давно обіцяне і нарешті дозволене роздержавлення українських ЗМІ на практиці наштовхується на шалений спротив влади, яка мала б усіляко сприяти цьому процесові. Дуже важко місцевим князькам змиритися з тим, що видання, які стільки часу були їхніми рупорами, раптом стануть справді вільними і зможуть говорити про владу не лише приємні речі. 
 
На Волині на першому етапі роздержавлення у самостійне плавання відважилася більшість обласних i районних газет. Та цивілізоване розлучення вдається не скрізь. Скандалом, судами, страйками і пікетами воно супрово­джується в місті Ківерці, де районна рада вирішила показати місцевим журналістам, хто в районі хазяїн. 
 
І це попри те, що рівноправними співзасновниками газети «Вільним шляхом» є райдержадміністрація, районна рада та трудовий колектив редакції. Але думку останнього було повністю проігноровано, коли очільники районної ради вирішили силою змусити газету скоритися своїй волі.
 
Яблуком розбрату стало двоповерхове приміщення редакції, в якому газета наразі займає один поверх, хоча на балансі редакції значиться ціле приміщення колишнього видавничо-редакційного комплексу, збудованого в 1987 році за державні кошти. Трудовий колектив по­просив районну раду надати йому в оренду всі приміщення. Натомість у райради на нього зовсiм інші плани. 
 
Протистояння завершилося тим, що в непокірній редакції змінили редактора розчерком пера голови райради Григорія Недопада, який є представником УКРОПу. Колектив, зрозуміло, обурився, що в такий спосіб було порушено редакційний статут і що влада працівників редакції має за ніщо.
 
Тим паче новий редактор — далека від журналістики особа. А заступника редактора Марію Хітько, яку трудовий колектив i районна рада у грудні 2015 року обрали та затвердили т. в. о. редактора, просто звільнили з роботи нібито за банальний прогул. І це стало останньою краплею. 
 
Конфлікт вийшов за межі району, бо журналісти зрозуміли, що самим їм у такій ситуації не вижити. У ситуацію втрутилися Волинська обласна організація Національної спілки журналістів України, представники центрального офісу журналістської спілки, незалежної медіа-профспілки, громадські активісти з Миколаєва та Чернівців, де теж ЗМІ зіткнулися з подібними проблемами.
 
Але будь-якого порозуміння з очільниками району досягнути не вдалося. Поки справу розглядають у суді першої інстанції, нового редактора посадили в робочий кабінет, зламавши вхідні двері редакції. Ось така «демократія по-ківерцівськи». 
 
Колектив газети «Вільним шляхом» з 19 вересня оголосив безстроковий страйк на знак протесту проти свавільних дій районної ради, яка будь-що намагається призупинити процес роздержавлення «районки» всупереч волі колективу й позбавити його будь-яких засновницьких прав.
 
Та рiч не лише у приміщеннях і посадах. Ідеться насамперед про людську гідність i справедливість, за які стояли і вмирали українці на Майдані якихось два роки тому. Як же швидко чиновники у кріслах про це забули...